Patriciu pariază pe nămolul energetic din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu a investit în ultimii ani 100 de milioane de dolari în cercetarea nămolului sapropelic din Marea Neagră, din care speră să obţină gaze sintetice. Acest tip de biomasă ar putea deveni cea mai mare resursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, susţine Patriciu.

În urmă cu patru ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a pornit o afacere inedită, prin intermediul companiei Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, care face parte din DP Holding, fosta Rompetrol Holding. În iulie 2008, Marexin SRL, subsidiara locală a companiei, a obţinut licenţa de explorare în România a unor perimetre maritime, special atribuită în vederea cercetării nămolurilor sapropelice de pe fundul Mării Negre.

Citiţi şi Marexin speră să obţină gaz sintetic din nămolul sapropelic din Marea Neagră.

„Am investit până acum circa 100 de milioane de dolari în acest proiect. Momentan este în faza de cercetare, după care va urma şi cea industrială", a spus Patriciu, ieri, la conferinţa de lansare a revistei „Ştiinţă şi Tehnică".

Resursa energetică a viitorului

El a explicat ce înseamnă de fapt această resursă. „Marea Neagră este o mare tânără, de 7.200 de ani. Acel cataclism care a dus la formarea Mării Negre aşa cum o ştim astăzi a ucis o parte din viaţa care exista. Biomasa s-a dus la fund, unde s-a format un mediu anaerob în care descompunerea masei organice nu se mai face ca în mediu oxigenat. La o adâncime mai mare de 300 de metri, Marea Neagră este o mare moartă, în care bacteriile formează sapropel", a arătat el.

Potrivit lui Patriciu, biomasa astfel creată este bogată în hidrocarburi care constituie o resursă valoroasă energetică. „Este cea mai mare sursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, mult mai puţin periculoasă decât energia atomică, dar este foarte greu de exploatat. În următorii 80 de ani s-ar putea produce 20 de milioane de tone anual, adică echivalentul a şase miliarde de barili de ţiţei", a mai spus Patriciu. Omul de afaceri a angrenat în acest proiect mai multe universităţi din Statele Unite, Marea Britanie şi România.

În vara anului 2009, într-o conferinţă de presă, directorul general al Marexin, Peter Hamilton, arăta faptul că explorarea nămolului sapropelic din Marea Neagră este primul proiect de acest gen la nivel mondial. „Sapropelul propriu-zis este un amestec de materie organică şi sedimente, prin procesarea cărora sperăm să obţinem gaz sintetic, printr-un procedeu similar cu producerea de biomasă. De asemenea, acest nămol se poate folosi pentru obţinerea de îngrăşăminte pentru agricultură", a spus Hamilton.

El a precizat că Marexin nu este interesat de petrol, gaze naturale sau alte hidrocarburi convenţionale. „În caz că găsim altceva în afara sapropelului, deşi este puţin probabil, pentru că explorăm doar în straturile superficiale, vom notifica Agenţia de Resurse Minerale, care va decide soarta acelor resurse", a menţionat Hamilton. Întrebat dacă există un buget pentru acest proiect, Hamilton a arătat că „bugetul este atât de mare cât este nevoie să fie".

O nouă licenţă, în Georgia

Ulterior, Patriciu a declarat că are de gând să investească miliarde de euro în această afacere, în asociere cu un partener. În urmă cu un an, oficialii Marexin precizau, pentru agenţia NewsIn, că au obţinut o licenţă de explorare a nămolului sapropelic şi în Georgia, unde lucrările ar fi urmat să înceapă în 2010.

Citiţi şi Compania Marexin, controlată de Dinu Patriciu, va explora nămol sapropelic şi în Georgia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite