Marexin speră să obţină gaz sintetic din nămolul sapropelic din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marine Resources Exploration International SRL (Marexin), care a obţinut anul trecut licenţa de explorare a unui perimetru în Marea Neagră, speră să obţină gaz sintetic din procesarea nămolului sapropelic din acea zonă, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al companiei, Peter Hamilton.

„Sapropelul propriu-zis este un amestec de materie organică şi sedimente, prin procesarea cărora sperăm să obţinem gaz sintetic, printr-un procedeu similar cu producerea de biomasă. De asemenea, acest nămol se poate folosi pentru obţinerea de îngrăşăminte pentru agricultură”, a arătat Hamilton.

Acesta a precizat că proiectul se află în faza de explorare, dar analizele vor continua până la obţinerea unor rezultate concludente privind fezabilitatea comercială a acestui demers.

„Dacă decidem că e viabil, vom analiza dacă îl vom dezvolta singuri sau în parteneriat cu alte companii”, a mai spus Hamilton.

Acesta a subliniat faptul că este primul proiect de acest gen la nivel mondial.

Marine Resources Exploration International SRL, cu sediul în România, a fost înfiinţată la data de 18 iunie 2008 ca subsidiară a Marine Resources Exploration International BV, companie olandeză controlată de Rompetrol Holding din Elveţia, deţinută, la rândul său, de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Hamilton a arătat că demersurile pentru obţinerea licenţei au fost demarate de Rompetrol Holding în decembrie 2007, iar filiala din România a fost înfiinţată în baza legislaţiei româneşti, potrivit căreia orice companie străină care doreşte o licenţă de explorare trebuie să-şi înfiinţeze o filială locală pentru transferul de drepturi.

Directorul general al Marexin a mai spus că, deşi licenţa expiră la finele acestui an, cel mai probabil va fi înnoită, pentru că explorările care vor fi făcute până atunci nu vor fi concludente.

Hamilton a mai spus că, până în prezent, compania a investit 20 de milioane de dolari în lucrările din Marea Neagră. Întrebat dacă există un buget pentru acest proiect, Hamilton a arătat că „bugetul este atât de mare cât este nevoie să fie”.

Oficialul companiei a subliniat că Marexin nu este interesat de petrol, gaze sau alte hidrocarburi. „În caz că găsim altceva, deşi este puţin probabil, pentru că explorăm doar în straturile superficiale, vom notifica Agenţia de Resurse Minerale, care va decide soarta acelor resurse”, a arătat Hamilton.

Acesta a mai spus că filiala din România are 40 de angajaţi, iar din echipa de management face parte şi Dorin Marian, care are un rol similar cu cel al directorului de operaţiuni. Hamilton a subliniat că Dorin Marian s-a alăturat echipei Marexin la începutul anului 2009. Dorin Marian a fost şeful cancelariei primului-ministru până în decembrie anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite