Nimeni nu scapă de plata TVA pe case!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii fiscali din marile companii de consultanţă sunt convinşi că tranzacţiile cu locuinţe erau supuse taxării şi înainte ca proprietarii să afle acest lucru. Cei care au cumpărat, apoi au revândut case înainte de 2008 vor plăti şi Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), dar şi penalităţi de întârziere, avertizează consultanţii fiscali.

Membrii unei asociaţii de contribuabili care au tranzacţionat case înainte de 2008 şi acum sunt urmăriţi de Fisc în vederea plăţii TVA se întrunesc astăzi, la Bucureşti, pentru a protesta faţă de această plată retroactivă, măsură pe care o consideră abuzivă.

Mai citiţi şi:

O braşoveancă a înşelat statul cu 500.000 de euro cu tranzacţiile imobiliare

Românul care mobilează cabanele de lux din Alpi

BNR dă semnalul de reluare a creditării

Ieftiniri în lanţ pe piaţa imobiliară

În această situaţie se află câteva mii de persoane care au cumpărat, apoi revândut de mai multe ori diverse case, tranzacţiile respective având „caracter de continuitate" din punct de vedere fiscal.

Veşti proaste de la Fisc

Aici se încadrează şi cei care au construit blocuri de locuinţe fiind înregistraţi ca persoane fizice, apoi au vândut la bucată respectivele apartamente. Pentru toţi aceşti contribuabili, Fiscul vine cu o veste extrem de proastă: la momentul iniţierii investiţiei, şi persoanele fizice erau considerate ca plătitoare de TVA în cazul în care efectuează tranzacţii cu caracter de continuitate, chiar dacă în anii 2006-2008 nu se ştia foarte clar acest lucru. Astfel că ei erau obligaţi să se înregistreze ca plătitori de TVA înaintea demarării investiţiilor şi să efectueze plata chiar în prima lună după acest „moment zero".

Cine nu a făcut-o atunci, în anii 2005-2008, este (şi) acum bun de plată, avertizează consultanţii fiscali. Mai mult, este foarte posibil ca Fiscul să perceapă inclusiv penalităţi de întârziere la plata TVA, adică mai mult de 36% pe an, ceea ce acum, la câţiva ani distanţă faţă de momentul zero alo investiţiei, înseamnă zeci, poate sute de mii de euro.

„Fiscul nu poate să facă pentru aceşti oameni mai mult decât să le accepte o oarecare eşalonare a plăţilor, în niciun caz nu-i va ierta de plata TVA şi a penalităţilor", ne-au declarat experţii fiscali pe care i-am consultat în această problemă. Ei precizează că „niciun avocat sau consultant fiscal care cunoaşte bine legislaţia nu se va încumeta să ia apărarea persoanelor aflate în această situaţie, pentru că şansele de succes tind către zero". Iar „necunoaşterea legislaţiei şi - cu atât mai puţin - afişarea ostentativă a acestei necunoaşteri nu absolvă pe nimeni de aplicarea legii", conchid experţii fiscali.

Profilul plătitorului de TVA

Aţi efectuat tranzacţii imobiliare cu caracter de continuitate (cumpărări şi vânzări repetate), realizând astfel venituri de peste 35.000 de euro pe an? Sunteţi plătitor de TVA!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite