Modelul românesc, folosit de UE pentru ajutarea ţărilor cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii europeni propun UE acordarea unor împrumuturi avantajoase ţărilor din zona euro care au probleme financiare. Finanţările ar putea veni dintr-un fond de ajutorare similar cu cel creat pentru ţările non-euro.

Şeful socialiştilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, a pledat joi pentru acordarea de credite cu costuri reduse şi către ţările din zona euro. În urmă cu câteva zile Comisia Europeană (CE) a susţinut şi ideea înfiinţării unui fond monetar european, un posibil instrument pentru finanţarea acestor împrumuturi. Ideile au fost lansate în contextul discuţiilor despre ajutorarea Greciei, pentru care oficialii europeni au stabilit însă ca variantă finală un împrumut la FMI.

Mai citeşte şi:

Băsescu: Decizia europeană în cazul Greciei, foarte importantă şi pentru România

Plan UE – FMI pentru Grecia

Un fond de intervenţie similar cu cel propus de CE a fost creat la nivelul UE şi în 2008 pentru acordarea de împrumuturi ieftine către state care nu au aderat încă la zona euro, precum România, Ungaria şi Letonia.

"În urmă cu câţiva ani, Comisia Europeană a făcut împrumuturi avantajoase, evitând ratele ridicate legate de speculaţii, pentru mai multe ţări din afara zonei euro, printre care Ungaria, Letonia şi România", a explicat Rasmussen. Acesta a propus schimbarea reglementărilor actuale, astfel încât facilitatea să fie extinsă şi la ţările din zona euro.

Crearea unui nou fond, un avantaj

Victor Ponta, liderul PSD, prezent la întâlnirea de joi a socialiştilor europeni, susţine că înfiinţarea acestui fond ar reprezenta o garanţie pentru ţările în dificultate că nu vor mai recurge la soluţia FMI. „Dintre ţările cu probleme face parte, din păcate, şi România. Dacă ideea creării fondului se va concretiza, atunci aceste ţări vor avea un mare avantaj", a declarat Ponta.

La nivelul Uniunii Europene există un curent de opinie favorabil contractării de împrumuturi de la FMI de către ţările marginale Uniunii, susţin surse europarlamentare social-democrate. Aceleaşi surse mai spun că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-ar opune ca statele UE să apleze la FMI deoarece Fondul este condus de Dominique Strauss-Kahn, care va fi contracandidatul său la alegerile din 2012.

La nivel de discuţii

În prezent, la nivelul instituţiilor europene există deja un fond de intervenţie, destinat ţărilor care nu au trecut la moneda euro. România a apelat deja în 2008 la un împrumut. Suma totală destinată acestui fond se ridică la 50 de miliarde de euro.

În legislaţia comunitară actuală nu există posibilitatea creării unui fond de intervenţie pentru statele din zona euro, susţin reprezentanţii Guvernului. „Este o propunere doar la nivel de discuţii. Ar trebui să urmeze negocieri între statele membre pentru găsirea unor surse de finanţare a acestui fond", mai spun aceştia.

Lovitură de imagine

„Dacă o ţară euro recurge la un împrumut de la FMI, semnalul nu este bun. Este o lovitură mai ales la nivel de imagine că zona euro nu este capabilă să se salveze de una singură", a afirmat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată. Acesta consideră că România a fost lăsată să apeleze la FMI pentru că nu făcea parte din zona euro. Germania a susţinut ideea unui ajutor de la FMI pentru Grecia, din cauză că ar avea o problemă internă. „Germania este un stat donator, care dă la bugetul UE mai mult decât primeşte, şi ar fi avut o dificultate în a explica de ce trebuie să salveze un stat precum Grecia, care a minţit", a explicat şi analistul economic Ilie Şerbănescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite