Băsescu: Decizia europeană în cazul Greciei, foarte importantă şi pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României

Decizia la care s-a ajuns aseară în cazul Greciei este foarte importantă şi pentru România, ţinând cont de prezenţa marilor bănci greceşti ce operează în ţara noastră, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, după încheierea lucrărilor Consiliului European de primăvară.

"După cum ştiţi, marile bănci greceşti operează pe piaţa românească. Alături de băncile din Austria, ele deţin cea mai mare parte a pieţei româneşti în industria bancară, iar stabilitatea Greciei este foarte importantă pentru noi. În plus, ar fi existat riscul unui efect de contaminare a întregii regiuni dacă nu s-ar fi luat o decizie rapidă. Decizia s-a luat, noi sperăm că va fi bine primită de mediile bancare, de agenţiile de rating, şi de cei care trebuie să împrumute Greciei bani, dar un jucător esenţial alături de UE va fi FMI în tratarea problemelor Greciei", a spus Traian Băsescu.

Potrivit Agerpres, şeful statului a anunţat că, pentru România, participarea FMI la asistenţa pentru Grecia nu este "nicio jenă, pentru că suntem în acord cu Fondul de un an".

"Nu aş vrea să comentez pentru ţările din zona euro, deşi trebuie să recunoaştem că, în lipsa unui astfel de organism, dacă ar fi vrut să nu apeleze la FMI atunci zona ar fi trebuit să creeze Fondul monetar al eurozonei sau al UE. Neexistând instituţia, este foarte bine că s-a apelat la FMI. Este o soluţie corectă pentru simplul motiv că FMI are reputaţia capacităţii de a da asistenţă tehnică şi de a preveni intrarea într-o criză", a adăugat Traian Băsescu.

Liderii statelor din zona euro au decis aseară să creaze un mecanism de asistenţă financiară pentru Grecia, care să includă sprijin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a liderilor celor 16 state din zona euro, desfăşurată în marja Summitului UE început joi seară la Bruxelles.

Mecanismul va fi format din credite de la partenerii Greciei din zona euro (în proporţie de două treimi din total) şi de la FMI (o treime), însă el va utilizat doar ca ultimă soluţie dacă Atena nu ar reuşi să obţină împrumuturi cu dobânzi rezonabile de pe piaţă, pentru a-şi finanţa deficitul şi datoria publică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite