Litoralul nu-i atrage suficient pe străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă până acum staţiunile de la Marea Neagră au fost printre cele mai promovate din România, turiştii străini preferă muntele şi zonele rurale. Peste 40 de milioane de turişti străini, în special unguri, bulgari, englezi şi nemţi, ar vrea să-şi petreacă vacanţele în ţara noastră, potrivit studiilor de specialitate.

Muntele, viaţa la ţară, siturile culturale şi istorice, Dracula şi Bucureştiul sunt principalele puncte forte ale românilor în faţa turiştilor străini.

Citiţi şi:

Se întorc suedezele pe litoralul românesc
Amara începe sezonul turistic cu stângul

În ceea ce priveşte litoralul românesc, străinii nu sunt prea încântaţi şi preferă Grecia, Turcia sau Croaţia, potrivit studiilor de profil. Străinii caută cu totul altceva în ţara noastră - să admire peisaje montane, să trăiască ecologic în mediul rural sau să viziteze situri culturale şi istorice. De asemenea, ei mai sunt atraşi şi de poveştile despre Dracula, de Delta Dunării şi de Bucureşti, potrivit unui studiu realizat de compania spaniolă THR - TNS, angajată să realizeze brandul turistic al României.

Potrivit aceleiaşi cercetări, aproximativ 83 de milioane de europeni sunt interesaţi să viziteze măcar o dată ţara noastră, însă doar 40 de milioane de turişti străini au declarat că îşi vor face vacanţa în viitorul apropiat la noi.

Conform unui alt studiu, realizat de compania de cercetare de piaţă Euromonitor International, numărul turiştilor străini care vor vizita ţara noastră va creşte cu 18% până în anul 2014. Cu toate acestea, România va fi în continuare întrecută la numărul de turişti străini de ţări precum Rusia, Ucraina, Polonia sau Croaţia.

Englezii cheltuiesc cel mai mult

Anul trecut, suma medie cheltuită de turiştii străini în Europa de Est a fost de 334 euro de persoană, în scădere cu 5% faţă de anul anterior. În funcţie de acest indicator, România a ocupat penultimul loc, înaintea Lituaniei, cu o cheltuială medie de doar 125 euro de persoană.

Cei mai cheltuitori turişti care vin în România sunt britanicii. Fiecare englez care ne-a vizitat anul trecut a cheltuit în medie 900 de euro, conform Euromonitor. Urmează americanii şi francezii care au cheltuit, în medie, 615 euro, respectiv 541 de euro de persoană.

Oricum, numărul turiştilor din Europa Occidentală şi din Statele Unite ale Americii a fost destul de mic.

În 2009, din totalul turiştilor străini care au vizitat România, cei mai mulţi au provenit din Ungaria (25%), Moldova (15%) şi Bulgaria (14%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite