Amara începe sezonul turistic cu stângul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În staţiune nu a mai fost investit niciun leu de peste 20 de ani. La debutul unui nou sezon turistic, starea deplorabilă în care se află vestita statiune balneară din judeţul Ialomiţa ţine turiştii la distanţă.

De mai bine de 20 de ani, în staţiunea care a făcut cunoscut numele judeţului în întreaga ţară nu s-a făcut nicio investiţe. Vremurile s-au schimbat, iar odată cu ele, Amara şi-a schimbat, la rândul său, „straiele". Din nefericire, de la an la an, unele mai ponosite ca altele.

Plaje de speriat

Din cele şapte plaje de care dispunea cândva staţiunea, în momentul de faţă mai sunt funcţionale doar patru. Una dintre ele a fost cumpărată de un om de afaceri care, în loc să profite de pe urma acestei achiziţii, a preferat să o lase să devină ruină. Alte două sunt în „conservare" de câţiva ani buni şi aşa au rămas şi în momentul de faţă. Lacul, recunoscut pentru nămolul său binefăcător pentru organism, mai degrabă îi îmbolnăveşte pe oameni decât să îi trateze. Este plin de alge şi de gunoaie, iar igienizarea lui este doar un vis. Totodată, din cauza gropilor de pe trotuare şi asfalt, transformate şi ele, odată cu trecerea timpului, în cratere, orice plimbare în aer liber pe aleile staţiunii este o adevărată aventură, în care puţini temerari se încumetă să pornească. Cel mai rău este atunci când se lasă întunericul, pentru că străzile nu sunt luminate. Becurile de pe stâlpi au fost furate sau sparte.

2007, an cu lipici la banii UE

Autorităţile locale se luptă de câţiuva ani să facă din Amara ceea ce a fost cândva. În urmă cu cinci ani s-a încercat un prim proiect, ce viza reabilitarea înfrastructurii din întreaga staţiune cu ajutorul fonurilor PHARE. Iniţiativa nu s-a bucurat, însă, de niciun sprijin, pentru că, la acel moment, nu au fost bani pentru proiect. Doi ani mai târziu, respectivul proiect a fost depus iar. De data aceasta, cu noroc. Uniunea Europeană a dat undă verde şi municipalitatea a primit patru milioane de euro, pentru a moderniza staţiunea.

Parcurile vor fi amenajate

Proiectul a fost demarat abia anul acesta şi prevede amenajarea unei liziere de protecţie în jurul lacului, pe o suprafaţă de 20 de hectare, precum şi reabilitarea drumurilor şi aleilor din staţiune. Totodată, vor fi amenajate parcurile, locurile de joacă pentru copii şi plajele. Conform aceluiaşi proiect, vor fi construite şapte terenuri funcţionale pentru fotbal, handbal, baschet şi tenis, dar şi terase şi piaţete pentru promenade. Un alt proiect, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, va fi pus în practică în perioada următoare. „Valoarea lui este de 100 de milioane de lei vechi. Cu aceşti bani, vom încerca să reabilităm întreaga zonă Perla. Vom pava aleile şi vom planta arbuşti ornamentali", a declarat Victor Moraru, primarul oraşului Amara. Lucrările vor începe la jumătatea lunii mai şi vor dura trei ani şi jumătate.

Turişti dezamăgiţi

Peisajul sumbru dat de gunoaiele de pe plaje şi din apă, aleile pline de gropi şi parcurile neîntreţinute nu pot fi trecute cu vederea de oameni.„Jalnic... Dezastru... Numai gunoaie... Pe lângă hotel, mai e cum mai e, dar pe aici, prin jur, nu ai pe unde să mergi", spune Ilie Ilie. Dezamăgit de felul în care arată Amara este şi Ion Petcu: „Mai bine stăteam în hotel. Era mult mai frumos. Afară, dai şi fugi". Cu capul plecat în pământ, fără să mai privească în stânga şi în dreapta, o turistă are de spus doar trei cuvinte, atunci când vine vorba despre felul în care a ajuns să arate astăzi staţiunea: „Aoleu, no comment!".

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite