UPDATE Isărescu: Economia îşi revine, sunt optimist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, crede că economia românească începe să-şi revină, inflaţia este în scădere, iar cursul este mult mai stabil.

UPDATE

„Cred că economia îşi revine. Inflaţia este în scădere, dar nu vreau sp particip la asemenea dezbateri care au ajuns un fel de sport naţional. Cât va fi PIB-ul, cât va fi inflaţia, acestea sunt „ghiceli”.  Se face atâta caz de o cifră sau alta, chiar dacă ea reflectă date din urmă cu trei-şase luni. Economia e în direcţia bună. Lichiditatea e mult mai bună, cursul e mult mai stabil, dobânzile au scăzut‟, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Punctul de pensie de 45% din salariu nu poate fi susţinut


Guvernatorul BNR a reluat tema dezbaterilor publice privind pensiile, arătând că nu poate fi susţinută ideea unui punct de pensie de 45% din salariu, când contribuţiile sunt de 37%, iar numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaţilor. În plus, economia românească nu-şi va reveni dacă sunt create venituri exclusive pentru plata pensiilor. „Noi nu avem sistem de pensii pe bază de contribuţii, noi avem sistem de pensii pe generaţii. O generaţie plăteşte pensia altei generaţii, şi atunci trebuie să te preocupi în primul rând să existe locuri de muncă‟, a mai spus Isărescu.


El a precizat că trebuie înţeles că veniturile bugetare în România reprezintă 30%, maximum 32% din Produsul Intern Brut (PIB) şi de aici trebuie pornită discuţia, pe structura cheltuielilor şi pe nevoia de investiţii.

Citiţi şi:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Ori plătim pensii, ori construim autostrăzi"
Boc: Am căutat pe Google salariul lui Isărescu şi am constatat că e decent

Produsul Intern Brut (PIB) al României a scăzut în al patrulea trimestru din 2009 cu 6,5% faţă de trimestrul similar din 2008, potrivit Institutul Naţional de Statistică. Iar rata anuală a inflaţiei a atins 5,2% în ianuarie.

Acordul cu FMI a influenţat evoluţia economiei

Isărescu dă ca exemplu cursul valutar, pe care analiştii îl vedeau în decembrie la 4,6 lei/euro. Însă, acum, banca centrală este îngrijorată să nu se aprecieze prea mult, după cum spune guvernatorul BNR. .„Nu e cazul să ne ambalăm, suntem în direcţia bună. Se văd efectele unui program serios, cum este cel cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Dobânzile sunt în scădere, s-au înjumătăţit într-un an şi continuă să scadă. Cursul de schimb a evoluat bine în ultimele două luni. De la perspectiva din decembrie de 4,6 lei/euro, acum suntem îngrijoraţi să nu se aprecieze prea mult‟, a adăugat Isărescu.

Isărescu: Toată lumea este nemulţumită de serviciile sociale, despre care se spune că sunt subfinanţate

Alocarea fondurilor destinate altor domenii către serviciile de asistenţă sociale „nu este în favoarea binelui social‟, iar România trebuie să înveţe din ce s-a întâmplat în Grecia, spune Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Isărescu crede că România, deşi nu se mai găseşte în situaţia de criză din 2009, se află în faţa unor alegeri serioase şi trebuie să înveţe din ceea ce s-a întâmplat în Grecia. „Vedem în proximul geografic, la câteva sute de kilometri, deficite foarte înalte, sisteme de pensii foarte generoase şi sisteme administrative mult prea largi faţă de ce poate oferi economia, care duc la situaţii chiar dramatice şi observăm cât de repede se poate schimba perspectiva unei ţări‟, a afirmat Isărescu.

„Toată lumea este nemuţumită de serviciile sociale, care se spune că sunt subfinanţate. Orice economist şef în această situaţie spune că este o problemă de croială. Încercarea de a lua dramatic dintr-o parte şi de a pune în alta nu va servi binelui social‟, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu spune că statul trebuie să susţină mediul de afaceri dacă angajamentele sociale şi salariale sunt excesive. "Încercăm să sprijinim mediul de afaceri. Este foarte greu să disponibilizăm resurse, pentru că angajamentele anterioare, salariale, materiale şi sociale, sunt excesive. Niciodată nu vom mai putea permite cheltuieli sociale care să pericliteze echilibrele macroeconomice, cum s-a ajuns anul trecut. Noroc că a existat banca naţională, şi astfel un sistem bancar solid care nu a avut nevoie de suportul statului. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat atunci ", a adăugat Vlădescu.


El consideră că resursele statului sunt limitate şi nu vor putea susţine toate domeniile de afaceri, iar, în viziunea sa, ieşirea din criză se va face prin efortul individual şi al grupurilor de interese.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite