Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Ori plătim pensii, ori construim autostrăzi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a fost astăzi la Timişoara, unde i-a premiat pe cei mai buni studenţi economişti din ţară. Isărescu a vorbit şi despre istoria BNR, politică monetară, dar a ţinut să clarifice şi câteva aspecte legate de plata pensiilor şi construcţia de autostrăzi.

Mugur Isărescu a spus astăzi la Timişoara că s-a creat o percepţie greşită în România, potrivit căreia pensionarii îşi iau banii cu care au contribuit de-a lungul vieţii. „Nu este adevărat Doar peste 10-15 ani se vor lua banii în funcţie de contribuţiile la fondul de pensii”, a subliniat guvernatorul BNR.

Acesta a mai spus că este un sistem de pensii pe bază de buget, care nu permite în acelaşi timp şi plata pensiilor şi construirea autostrăzilor. „Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contribuţii, iar atât timp cât productivitatea este scăzută nu are cine să contribuie, iar atunci nu poţi plăti şi pensiile şi construi şi autostrăzi pentru că o să crească deficitul bugetar. Ori plătim pensii, ori construim autostrăzi”, a spus guvernatorul BNR în cadrul conferinţei susţinute în faţa studenţilor de la Universitatea de Vest. Isărescu a mai spus că trebuie să mergem spre un deficit de 3 la sută, iar dacă există un deficit, acesta trebuie să fie pentru investiţii.

„Nu avem nevoie de bani, ci de seriozitate”

Referitor la problema banilor, Isărescu a spus că existenţa lor pe piaţă nu este o problemă, cum este pierderea încrederii şi lipsa de seriozitate. „Senzaţia este că dacă dai drumul la robinet, e bine. Nu este aşa”, a spus guvernatorul BNR. Acesta a subliniat că soluţia este creşterea productivităţii. „Gropile se astupă cu asfalt, nu cu bani. Avem nevoie de seriozitate. România are nevoie de un management care să ducă proiectele la bun sfârşit. Este nevoie şi de bani, dar ei nu se tipăresc. Banii se fac prin productivitate”, a punctat Mugur Isărescu.

„În vremuri de criză trebuie căutate afacerile bune şi acelea salvate”

Una din temele conferinţei susţinute de Mugur Isărescu a fost „Eugeniu Carada – adevăratul ctitor al BNR”. Guvernatorul le-a prezentat studenţilor trei citate ale fondatorului BNR, care se pretează la zilele noastre:

„În vreme de criză impozitele nu se majorează şi nici nu se schimbă”

„În vreme de criză trebuie văzute afacerile bune şi acelea salvate”

„Împrumutaţi-vă la cel mult jumătate din cât puteţi să daţi înapoi cu uşurinţă”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite