Isărescu: Românii au îndatorat ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din populaţia activă a ţării s-a împrumutat la bănci, majoritatea pentru consum, susţine guvernatorul BNR. Băncile nu au îndatorat România, ele au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de credite. Totuşi, ele sunt vinovate de 25% din datoria externă, spune Mugur Isărescu.

Românii sunt cei care au îndatorat ţara, şi nu băncile comerciale, ele doar au ademenit populaţia cu credite, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul seminarului „Forumul Bancar".

Mai citeşte şi:

Mugur Isărescu: Aş vrea să prind adoptarea monedei unice, măcar ca pensionar

Cum te vânează banca cu Poliţia chiar dacă îţi plăteşti ratele

El a arătat că sunt 4,5 milioane de români, persoane fizice, care au contractat împrumuturi de la băncile comerciale, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia activă a ţării. „Sunt 3,7 milioane de debitori care au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: decizia de îndatorare a fost democratică. Numai între 2007 şi 2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi şi vechi în valoare de 17 miliarde de euro. Deci la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a spus guvernatorul.

El a adăugat că, din cele 22 de miliarde de euro atrase din străinătate de băncile comerciale, majoritatea sumelor a fost dirijată către creditare. „deci băncile din România ar fi vinovate, ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externă", a explicat Isărescu.

Model economic bazat pe consum

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că modelul economic bazat pe consum, care a permis creşterile economice rapide din anii trecuţi, ţintuieşte acum România. „Băncile au fost ca o placă turnantă, au adus bani din străinătate şi i-au dat la oameni care nu au ştiut ce va veni, că trebuie să dea banii înapoi. Dar totul s-a îndreptat spre consum şi a ţintuit România într-un model economic din care nu poate ieşi. Pe acest model economic, orice creştere provoacă criză", a explicat analistul.

Bancherii ameninţă că nu vor mai da credite

De cealaltă parte, bancherii spun că nu vor mai acorda împrumuturi populaţiei, dacă Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori nu va fi modificată. El a adăugat că forma actuală a actului normativ constituie un pericol. „Această Ordonanţă protejează atât de bine clientul încât băncile n-o să-i mai dea credit", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. În prezent, Ordonanţa 50 se află în dezbatere în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, unde i-au fost aduse mai multe amendamente în favoarea clienţilor.

Românul preferă tot creditul în valută

După ce în perioada 2007-2008 creditarea populaţiei înregistra creşteri de două cifre, acum ritmul este unul extrem de temperat.
Totuşi, românii preferă să se împrumute tot în valută, datorită costurilor mai reduse, ignorând riscul deprecierii leului în raport cu euro sau cu francul elveţian. Soldul creditelor în valută acordate populaţiei a crescut cu 5,5% în intervalul octombrie 2009 - octombrie 2010, până la echivalentul a 15,16 miliarde de euro. În schimb, soldul împrumuturilor în lei a scăzut în perioada menţionată cu 6,9%, până la 36,49 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite