VIDEO Oficiali guvernamentali şi cei mai bogaţi români la "Forbes România CEO Forum". Patriciu: Al doilea val al recesiunii este garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, Bucureştiul a devenit, pentru o zi, cel mai important punct pe harta economiei europene. Reprezentanţi de top ai mediului de afaceri, înalţi oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare din România şi Europa s-au reunit pe 18 octombrie în cadrul „Forbes România CEO Forum 2011", eveniment organizat la iniţiativa publicaţiei bilunare de business „Forbes România", aflată în portofoliul trustului A

image

Krzysztof Walenczak, Secretar de Stat, Ministerul Trezoreriei, Polonia

Krzysztof Walenczak a lucrat pentru Lehman Brothers  şi Nomura International

- Cuvântul criză este poate cel mai neînţeles al timpurilor noastre. Este folosit peste tot, dar nimeni nu ştie cu adevărat ce înseamnă.

- Criza este în structura capitalismului. Câtă vreme pieţele sunt libere, crizele vor izbucni.

- În aprope toate ţările europene vedem o formă sau alta de criză. Este foarte important să nu generalizăm, statele au probleme specifice.

- Grecia se confruntă cu o recesiune prelungită, însă PIB-ul cumulat al UE a înregistrat creştere în prima jumătate a anului.

- Clar există oportunităţi de business, mai ales în economiile emergente. Clar acestea vor ieşi în câştig din criză.

- Marile corporaţii sunt forţate să devină mai eficiente, să-şi mute operaţiunile unde este mai ieftin, România şi Polonia pot profita de asta.

Simeon Djankov, ministrul bulgar de Finanţe

Simeon Djankov

- Politicienii au dat-o-n bară. Au fost extrem de nedoritori să rezolve situaţia. FMI trebuia să-i ajute, dar a eşuat mizerabil atunci când a trebuit să furnizeze soluţii reale. 

- În vremuri de criză, pieţele reacţionează exagerat. Trebuie să iei măsuri imediate, care pot părea exagerate.

- Situaţia din Grecia a scăpat de sub control.

- Bulgaria este una dintre cele două ţări din UE care nu au majorat taxele în timpul crizei.

- România este una dintre puţinele ţări care a intrat în criză cu multe probleme, dar în timpul crizei a făcut toate ajustările necesare pentru următorii ani. Cred că situaţia se va îmbunătăţi în România în următorii ani, spre deosebire de alte ţări.

-  Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte următorii ani pentru România şi Bulgaria.

- Partea pozitivă a acestei crize este că nimeni nu mai împarte Uniunea Europeană în Est şi Vest, pentru că multe ţări vestice se află într-o stare foarte gravă – Italia, Spania, Portugalia, în timp ce, cu unele excepţii, ţările estice au ieşit foarte bine din criză.

- Criza a scos la iveală faptul că nu doarîn România şi în Bulgaria există corupţie, ci probleme similare se pot întâlni şi în Franţa sau Italia.

Peter L. Imre

Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011

- Principala problemă în sectorul financiar este lipsa apetitului băncilor de a finanţa IMM-urile şi de a credita populaţia într-un mod mai dinamic şi mai simplu.

- Măsura forţării băncilor de a investi şi de a pune bani în economia reală ar fi o realizare foarte importantă a Guvernului Boc.

Emil Boc

Premierul Emil Boc la Forbes România CEO Forum 2011

- Nu am ştiut să profităm de integrarea în Uniunea Europeană. În loc să profităm, noi am făcut exact invers şi am accentuat derapajele economice

- Ne-am permis un singur lucru important în criză, să redirecţionăm mai mulţi bani pentru investiţii

- Deficitul bugetar ar fi ajuns la 14% din PIB dacă nu luam măsurile de consolidare fiscală. Am fi ajuns în aceeaşi situaţie cu Grecia, care ar plăti oricât să se împrumute. Am fi ajuns în colaps economic pentru că nimeni nu ar fi finanţat un astfel de deficit

image

- Ne confruntăm cu trei adversari extrem de duri: criza, dezechilibrele macroeconomice şi un stat neperformant

- Datoria publică a României este una dintre cele mai scăzute din UE – 31,5% din PIB la nivelul lunii iunie, cu mult sub media de 80% a UE.

- Deficitul bugetar rămâne sub control în 2011, în următoarea perioadă vom stabili cu partenerii europeni ţinta pentru 2012, cu siguranţă va fi sub 3%.

- Avem o problemă cu companiile de stat care au acumulat în permanenţă arierate. Orice arierat înseamnă o pierdere din buzunarul cetăţeanului. Orice pierdere se plăteşte de la buget şi intră în deficit. Acum se fac evaluări pentru a stabili cât la sută din PIB reprezintă datoriile acestor companii.

Premierul Emil Boc la Forbes România CEO Forum 2011
image

- Faptul că în această perioadă de recesiune România şi-a recâştigat statutul de ţară recomandată pentru investiţii (de exemplu de la Fitch) este foarte important, iar Guvernul este determinat să menţină acest statut.

- În contextul în care mediul privat şi-a restrâns investiţiile, era nevoie ca statul să susţină acest gol.

- România, alături de Polonia, este statul cu cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB - 33 miliarde de lei în 2010, probabil că ponderea va ajunge la 40 de miliarde în 2012.

- Inflaţia a ajuns aproape de media UE, iar rata şomajului este cu două puncte procentuale sub media UE.

image

- România, în anul 2008, a atins culmea populismului din punct de vedere al pomenilor electorale. Politicienii trebuie să plătească pentru asta.

- Sper ca politica să se schimbe, iar oamenii să dea mai multă crezare politicienilor realişti, care spun adevărul, în detrimentul celor care fac promisiuni fără acoperire.

Click pe imagini pentru galerie foto de la eveniment



- Riscul de reintrare în recesiune nu este complet înlăturat, este mereu posibil. România este legată de contextul european, însă este mult mai bine pregătită decât era în 2008.

- Fără susţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă, România nu are şanse să evite recesiunea.

Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011 Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011 Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011

- Prioritizarea investiţiilor publice este cel mai important element pentru evitarea recesiunii. Nu orice investiţie are efect benefic în economie şi au efect multiplicator.

- Românii au plătit deja cadourile otrăvite din 2008 şi nu trebuie să plătească încă o dată.

- Prima soluţie pentru companiile de stat este managementul privat şi vânzarea de participaţii în cadrul acestora.

- Absorbţia fondurilor europene reprezintă o şansă uriaşă pentru dezvoltarea economică a ţării. România nu mai are o problemă cu contractarea, ci cu implementarea proiectelor.

- Există foarte multe resurse la nivel local. Acum purtăm discuţii pentru a încuraja autorităţile să folosească aceste resurse pentru dezvoltare.

- Energia regenerabilă reprezintă o oportunitate investiţională în România.

- Nu spun că politica fiscală a României este cea mai atractivă din UE, dar pot spune că este măcar stabilă

- 2012 va fi anul care va marca consolidarea fiscală a României

- Agricultura şi turismul sunt două domenii care nu pot fi delocalizate.

- Obiectivul nostru este să transformăm România dintr-o ţară importatoare de produse agricole în exportator.

- Dacă se va reveni la politici populiste, şansa de dezvoltare a României este compromisă. Dacă am o temere, aceasta este legată de abilitatea clasei politice de a respecta acest traseu.

-  Potrivit schemei guvernamentale, firmele care creează până la 50 de locuri de muncă beneficiază de ajutoare de stat. Schema de ajutor de stat a funcţionat şi importante companii care investesc în România au beneficiat de sprijinul statului.

Din 2012 am putea lua în calcul reducerea contribuţiilor sociale, recunosc că sunt destul de ridicate în România, însă trebuie să luăm astfel de decizii atunci când suntem siguri că nu vor avea consecinţe negative asupra economiei.

UPDATE 09.00 Dezbaterea a început.

Dinu Patriciu

Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011

- Nu ne confruntăm cu o criză economică, ea vine din politică

- Ne aflăm în faţa unei crize demografice care apoi se transformă în criza statului social

- Al doilea val al recesiunii este garantat. Rămâne să vedem dacă vorbim de o cădere sau de o prăbuşire.

-  Ne amăgim singuri dacă ne spunem că există o impenetrabilitate între interior şi exterior.

- Nu se poate conta pe sistemul bancar românesc. Părerea este justificată de cunoaşterea destul de adâncă a fenomenelor financiare din Europa.

- România are o mare şansă datorită rezervelor natuarale pe care le deţine, mă refer la hidrocarburi, mai ales cele neconvenţionale. În timp ce Polonia face un marketing foarte bun pentru gazele de şist, noi nici măcar n-am început să ne gândim la ele.

Dinu Patriciu la Forbes România CEO Forum 2011

-  Problema stă în Legislativ. Atâta vreme cât BNR elaborează şi politica şi reglementează în acelaşi timp sectorul bancar, atunci se naşte un conflict de interese.

- Ieşirile nu sunt doar tehnice, ci sunt în primul rând măsuri tehnice de stimulare a creşterii economice

- În criza din Europa, al cărei atom suntem, pentru că nu ne putem desprinde nici noi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, trebuie să avem iniţiativa de a fi deschişi către soluţii noi. Adevărul crizei stă în cuvintele unui alt preşedinte american, W. Wilson: istoria libertăţii este puterea de a limita autoritatea.

- Ne aflăm astăzi într-un moment de cumpănă pentru istoria libertăţii

-  Nu mai avem prea mult timp înaintea noastră.

- Sentimentele pieţelor atât de volatile astăzi fac ca o prăbuşire să fie posibilă oricând.

- România are, din păcate, o strucură a sistemului financiar extrem de simplistă. Nu are instituţii de credit locale, care să dea credite la firul ierbii, acolo unde este nevoie pentru firmele mici, cu doi trei angajaţi, pe o structură mult mai simplistă decât a grupurilor bancare mari. 

- O ieşire din criză presupune mişcări foarte hotărâte de schimbare a cadrului în care ne aflăm.

- Criteriul de acordare a garanţiilor de stat ar trebui să fie crearea de locuri de muncă.

*****************************************************************************

Prima ediţie a seriei de dezbateri anuale pe teme economice la nivel înalt îi va avea ca invitaţi pe Emil Boc, premierul României, pe Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice, pe Simeon Djankov, vicepremier şi ministru de Finanţe al Bulgariei, pe Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Trezoreriei al Poloniei. Lucrările forumului vor fi deschise de Dinu Patriciu, CEO al DP Holding şi cel mai bogat român, potrivit ediţiei din acest an a clasamentului "Forbes 500 miliardari".

Citeşte aici de ce a decis Krzysztof Walenczak să participe la "Forbes România CEO Forum"

Prin intermediul acestor dezbateri, „Forbes România" vrea să genereze răspunsuri şi soluţii care să definească traseul către relansare economică a României. În ultimii ani, pentru a depăşi recesiunea, guvernanţii de la Bucureşti au adoptat unele dintre cele mai duri măsuri de austeritate din Europa Centrală şi de Est.

Citeşte aici un interviu în exclusivitate acordat de Simeon Djankov pentru "Adevărul"

Care va fi soarta economiei româneşti după aceste tăieri şi care sunt investiţiile strategice necesare pentru asigurarea revenirii economice sunt doar două dintre întrebările la care vor încerca să ofere răspunsuri invitaţii. Pe durata forumului vor avea loc trei paneluri -„România 2012, un nou început?", „În căutarea mecanismelor de creştere economică" şi „România 2010: Perspectiva miliardarilor din Forbes România 500 miliardari".

Rămâi pe www.adevarul.ro pentru a citi în timp real declaraţiile invitaţiilor "Forbes România CEO Forum"


Agenda completă a forumului:

09:00 - 10:30 - ROMÂNIA 2012, UN NOU ÎNCEPUT?
- Romania, încotro?
- Trasarea viitorului României în context european
- Politicile economice de care avem nevoie: aşteptările mediului de afaceri

Cuvânt de deschidere: Peter L. Imre, Director General Adevărul Holding
Key note speaker: Emil Boc, Primul Ministru al României
Moderator: Ionuţ Bonoiu, Redactor-Şef FORBES România
Co-moderator: Liliana Munteanu, Director Proiecte Speciale Adevărul Holding

Speakeri:
Steven van Groningen, Preşedinte Consiliul Investitorilor Străini, Preşedinte Raiffeisen Bank
Frank Hajdinjak, CEO E.ON România si Preşedinte al Asociaṭiei Companiilor de Utilităṭi din Energie (ACUE)
Peter de Ruiter, Partener & Lider Departament de Consultanţă Fiscală şi Juridică PricewaterhouseCoopers România, Preşedinte al Camerei de Comerţ Romano-Olandeze
Andrei Cionca, Co-fondator Casa de Insolvenţă Transilvania

10:45 - 12:15 ÎN CAUTAREA MECANISMELOR DE CREŞTERE ECONOMICĂ
- Redobândirea încrederii & gestiunea riscului în sectorul financiar
- Stabilitate şi reforma
- Permeabilitatea României la toxicitatea pieţelor internaţionale
- Motoarele de creştere economică
- Studii de caz: politici economice regionale

Moderator: Ionuţ Bonoiu, Redactor-Şef FORBES România
Co – moderator: Adrian Mitroi, Secretar General Certified Financial Analysts (CFA)

Speakeri:
Gheorghe Ialomiţianu, Ministrul Finanţelor Publice, România
Simeon Djankov, Vice-Prim Ministru & Ministru de Finanţe, Bulgaria
Krzysztof Walenczak, Secretar de Stat, Ministerul Trezoreriei, Polonia
Rudolf Paul Vizental, Senior Partner Casa de Insolvenţă Transilvania
Andreea Paul (Vass), Consilier de Stat al Prim-Ministrului

12:30 - 13:30 ROMÂNIA 2012: PERSPECTIVA MILIARDARILOR DIN FORBES ROMÂNIA 500 MILIARDARI
- Lansarea Forbes România 500 Miliardari: dezbatere şi media briefing
- Cum reinventăm businessul pentru a ține pasul cu schimbările economice globale?
- Ce au facut diferit proprietarii şi managerii companiilor din Forbes România 500 Miliardari: modele antreprenoriale pentru vremuri de criză

Moderator: Mihaela Pântea, senior editor, Forbes Romania

Speakeri:
Peter L. Imre, Director General Adevărul Holding
Ionuţ Bonoiu, Redactor-Şef Forbes România
Daniela Banzea, Editor Coordonator Forbes România 500 Miliardari
Raluca Badea, Director Executiv Divizia Reviste Adevărul Holding
Dinu Patriciu, CEO DP Holding

Intervenţii ale miliardarilor din Forbes România 500 Miliardari:
Mircea Vescan – Armax Gaz SA, Constantin şi Călin Popeci – Popeci Utilaj Greu, Daniel Guzu – Bau Profil, Călin Fusu – Neogen, Florin Busuioc – Pan Group, Mircea Bulboacă – Con-A, Erghin şi Liliana Hagicalil – Romar, George Copos – Ana Holding, Dragoş Anastasiu – Eurolines, Marcel Florea – Florea Grup, Radu Coca – Vest 6, Anca Vlad – Fildas Grup, Mihai Sofian – Remat Holding, Nicolae Florian – Nova Force, Marian Mihart – Cellini, Camelia Şucu – Class Living, Sorin Preda – Global Vision, Jack Cutişteanu – Petprod

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite