Încă un hop pentru Ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actul normativ va fi dezbătut mâine în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, după ce bancherii, clienţii şi grupurile parlamentare au adus peste 100 de amendamente. Multe dintre modificările propuse la Ordonanţa 50/2010 sunt în favoarea clienţilor. Bancherii au adus însă şi ei o serie de amendamente actului normativ.

Membrii Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor vor dezbate mâine Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, după ce bancherii, clienţii şi grupurile parlamentare au propus peste 100 de modificări ale actului normativ. Tot mâine, Ordonanţa creditelor ar putea primi avizul final, pentru ca apoi să fie dezbătută în plen şi să devină lege după promulgarea ei de către preşedinte.

Citiţi şi:

Românii sunt în topul european al restanţierilor

Ordonanţa 50, sub presiunea modificărilor

Ce modificări sunt propuse pentru Ordonanţa creditelor

Iniţial, membrii Comisiei de Buget-Finanţe au programat dezbaterea pentru miercuri, 27 octombrie, dar în ziua respectivă plenul va discuta moţiunea de cenzură. Amendamentele au putut fi trimise până la 21 octombrie. Pentru că actul normativ conţine mai multe prevederi neclare, ce permit interpretări diferite, numărul de modificări propuse este unul semnificativ.

Modificări în favoarea clientului

Cele mai multe modificări ale actului normativ au fost propuse de democrat-liberali, majoritatea fiind în favoarea clienţilor băncilor. De exemplu, unul dintre amendamente vrea să interzică creditorilor să perceapă comisioane în cazul în care consumatorul doreşte refinanţarea sau reeşalonarea împrumutului ori schimbarea datei de scadenţă a ratelor.

„Pentru că a fost eliminat comisionul de rambursare anticipată, băncile au introdus comisionul unic şi pentru reeşalonări/restructurări şi refinanţări, percepute ca procent din soldul creditului rămas de rambursat, ceea ce îngrădeşte dreptul consumatorului de a se refinanţa", îşi justifică grupul PD-L propunerea.

Democrat-liberalii propun şi modificarea modului de calcul al marjei de dobândă, ceea ce ar însemna costuri mai mici pentru împrumutaţi. Mai exact, amandamentul prevede ca marja de dobândă să fie stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile la data încheierii contractului, a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului.

Pentru cei care au luat un credit în urmă cu trei-patru ani, când, de exemplu, indicele EURIBOR depăşea 5%, este un lucru foarte bun, întrucât marja rezultată din aplicarea formulei ar fi una foarte mică. În plus, indicii de referinţă sunt acum la minime istorice. 

O altă modificare propusă în favoarea clienţilor vizează nivelul dobânzii penalizatoare: să fie aplicată în procent fix la creditul restant, dar să nu depăşească dobânda percepută de stat pentru întârzieri la achitarea obligaţiilor fiscale.

Bancherii nu cedează

Întrucât aplicarea Ordonanţei 50 şi pentru împrumuturile în derulare ar putea diminua simţitor profitul unor instituţii de credit sau chiar să le aducă pe pierdere, bancherii fac lobby puternic pentru modificarea actului normativ.  De exemplu, ei vor ca marja de dobândă să poată fi modificată pentru creditele în derulare la momentul intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.

„Considerăm că atât timp cât se menţine nivelul dobânzii, astfel cum acesta a fost agreat de ambele părţi la data semnării contractului de credit, marja dobânzii poate fi modificată", îşi justifică membrii Asociaţiei Române a Băncilor propunerea.

Termen

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, ce transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei europene 48/2008, a intrat în vigoare în iunie 2010 şi se aplică pentru împrumuturile din sold de la 20 septembrie. Deşi actul normativ îşi produce deja efectele pentru cele aproximativ opt milioane de contracte de credit, el va ajunge să devină lege, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Risc de respingere


Dacă Ordonanţa 50/2010 va trece de Camera Deputaţilor cu modificări, ea va fi atacată la Curtea Constituţională, întrucât aceasta nu a fost dezbătută în Senat în forma finală, spune senatorul Iulian Urban. El arată, pe blogul său, că amendamentele bancherilor „modifică total sensul legii, o mutilează şi lasă milioane de români la cheremul băncilor".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite