Ordonanţa 50, sub presiunea modificărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Buget-Finanţe va analiza amendamentele propuse pentru Ordonanţa 50 la 27 octombrie.

Peste 100 de amendamente au fost aduse până marţi la Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi urmează să fie dezbătute în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor la 27 octombrie. Modificările au fost propuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB, Banca Naţională a României, Comisia pentru Politică Economică şi PD-L. Amendamentele la Ordonanţa 50/2010 mai pot fi depuse la Comisia Buget-Finanţe până la 21 octombrie.

În favoarea clienţilor

Cele mai multe amendamente au fost aduse de democrat-liberali, majoritatea fiind în favoarea clienţilor. Grupul PD-L propune să se interzică băncilor să perceapă comision pentru refinanţarea sau scadenţarea creditului, argumentând că astfel se îngrădeşte dreptul consumatorului de a se refinanţa. Iar asta pentru că unele bănci au introdus comision unic şi pentru refinanţare sau rescadenţare după ce comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat.

De asemenea, democrat-liberalii propun ca marja dobânzii să fie calculată ca diferenţă între valoarea dobânzii variabile la data încheierii contractului şi valoarea indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. „Calcularea marjei la un nivel de dobândă ridicat ar prejudicia consumatorii în momentul creşterii indicilor de referinţă", motivează PD-L. O altă modificare vizează dobânda penalizatoare, ce nu poate fi mai mare decât dobânda percepută de stat pentru întârzieri la neachitarea obligaţiilor fiscale.

În favoarea băncilor

Şi ARB a adus în Comisia de Buget-Finanţe amendamente la Ordonanţa 50. Una dintre modificările propuse vizează marja dobânzii, care poate fi modificată doar ca urmare a modificărilor legislative. „Considerăm că atât timp cât se menţine nivelul dobânzii, astfel cum acesta a fost agreat de ambele părţi la data semnării contractului de credit, marja dobânzii poate fi modificată", îşi justifică membrii ARB propunerea.

Citiţi şi:

Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor

Băncile trec la şantaj pe buget

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite