Băncile trec la şantaj pe buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii susţin că, din cauza pierderilor pe care le vor suferi din aplicarea Ordonanţei 50/2010 în forma iniţială, vor ajunge mai puţini bani la bugetul statului, iar economia va avea de suferit. Bancherii au trecut la şantaj şi ameninţări pe Ordonanţa creditelor. Mesajul lor este că băncile se vor muta din România, iar pierderile lor se vor reflecta şi în economia naţională.

Băncile încearcă pe toate căile ca Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori să nu devină lege în forma iniţială. După ce au făcut lobby la Banca Naţională a României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, bancherii trec la şantaj pe bugetul de stat.

Ei susţin că aplicarea actului normativ fără modificări le va aduce venituri mai mici cu 600 de milioane de euro, iar asta se va simţi semnificativ la bugetul statului. Adică vor plăti impozite semnificativ mai mici.

„Aplicarea Ordonanţei în forma actuală ar însemna venituri de aproximativ 600 de milioane de euro pe care băncile nu le-ar mai realiza. Totodată, este vorba de un impact fiscal pentru că pentru aceste venituri nu se vor mai plăti impozite. Iar impactul asupra bugetului înseamnă automat un impact asupra economiei", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Tot Gheţea a mai atras atenţia că, în cazul eliminării unor comisioane, o parte dintre bănci ar putea să se retragă din România, întrucât investiţiile în România nu s-ar mai dovedi profitabile.

Nu este exclus nici ca băncile să ceară statului pe cale juridică să acopere pierderile suferite de acestea din aplicarea Ordonanţei 50, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale.

„Bancherii îşi fac rău singuri"

Senatorul Iulian Urban spune că ameninţările bancherilor nu fac rău decât lor. „Opinia publică va taxa o astfel de formă de şantaj manifestată de bănci, iar politicienii vor acţiona în favoarea clienţilor", a declarat pentru „Adevărul" Iulian Urban.

Acesta a adăugat că nu se lasă impresionat de declaraţiile lui Radu Gheţea şi că „băncile sunt într-o poziţie în care s-ar putea trezi şi cu mai puţini bani în condiţiile în care tema suprataxării băncilor este una foarte fierbinte în Europa".

Ceea ce au făcut băncile la Camera Deputaţilor (n.r. - amendamentele de la Comisia economică) este neconstituţional, spune Urban. Potrivit articolului 61 din Constituţie, amendamentele aduse unui act normativ nu trebuie să-l modifice major.

În cazul Ordonanţei 50/2010, cele 83 de amendamente adoptate de Comisia economică au schimbat radical prevederile sale iniţiale, aşa încât, dacă Ordonanţa va trece în plen, va putea fi atacată la Curtea
Constituţională.

Lobby şi ameninţări

După ce în anii de boom s-au bucurat de profituri de mili­arde de lei, bancherii se tem că, pe lângă criza economică, aplicarea Ordonanţei 50 le va tăia substanţial din câştiguri sau îi va aduce chiar pe pierdere. În 2008, profitul net al băncilor s-a ridicat la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), iar în 2009 acesta a fost de peste cinci ori mai mic, respectiv 772 de milioane de lei (193 de milioane de euro).

Gheţea crede că, în 2010, profiturile se vor transforma în pierderi. „Puţinele bănci care făceau profit vor trece şi ele la pierderi. Astfel, nu vor mai avea ce să plătească la bugetul de stat", a declarat Gheţea, citat de
„Economistul".

Din aceste motive, băncile luptă cu înverşunare ca Ordonanţa să nu devină lege în forma iniţială. Mai întâi au solicitat sprijinul Băncii Naţionale, al Comisiei Europene şi al FMI. O primă repriză în meciul bănci-clienţi a fost câştigată. Ordonanţa a trecut marţi de Comisia economică din Camera Deputaţilor cu 83 de modificări în favoarea băncilor.

Însă bancherii mai au de trecut un hop marţi, când Comisia buget, finanţe şi bănci va elabora raportul final. În prezent au trecut la şantaj şi ameninţări. Mai mult, sunt hotărâţi să ceară preşedintelui să nu promulge legea dacă ea va fi adoptată de Parlament fără modificări.

"Puţinele bănci care făceau profit vor trece şi ele la pierderi. Astfel, nu vor mai avea ce să plătească la bugetul de stat."
Radu Gheţea
preşedintele ARB

Ce urmează pe Ordonanţa 50

-Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a trecut marţi de Comisia economică din Camera Deputaţilor cu 83 de amendamente în favoarea băncilor.
-Următorul pas este adoptarea de către Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
-Ordonanţa va fi dezbătută în plen.
-Legea va fi promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu.
-Publicarea legii în Monitorul Oficial şi intrarea ei în vigoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite