Încă opt ani de ajutoare pentru Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minele de huilă ar putea primi subvenţii până în 2018 dacă vor fi închise conform unui plan viabil, potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European. Sub incidenţa noului regulament al cărbunelui vor intra şi trei mine de huilă din cele şapte din Valea Jiului, care vor fi închise în următorii ani.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care propune ca termenul-limită pentru acordarea de subvenţii pentru închiderea minelor de huilă să fie prelungit până la 31 decembrie 2018. Regulamentul privind subvenţiile acordate pentru industria carbunelui expiră la 31 decembrie 2010, iar Comisia Europeană propusese prelungirea lor până în 2014. „Închiderea minelor necompetitive nu va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ci va avea consecinţe sociale serioase, de această măsură fiind afectate şi minele din Valea Jiului", potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Citiţi şi:

Sfatul Băncii Mondiale: Vindeţi termocentralele!
Statul, între privatizare şi lichidare

„Termenul pentru închiderea minelor trebuie să asigure o soluţie acceptabilă din punct de vedere social, fără să antreneze concedieri în masă", se arată în textul adoptat de deputaţi. Consiliului de Miniştri al UE va lua o decizie pe data de 10 decembrie privind noul regulament. Polonia furnizează mai mult de jumatăte din producţia de huilă a UE, restul provenind în principal din Germania, Marea Britanie, Republica Cehă şi Spania. „În UE, producţia de huilă este redusă în comparaţie cu cererea şi este în scădere. UE depinde de importuri pentru mai mult de jumătate din cărbunele utilizat în centralele electrice", susţine Comisia Europeană.

Valea Jiului, o problemă socială

Huila produsă în Valea Jiului este utilizată de termocentrale Deva şi Paroşeni, care generază circa 3% din producţia de electricitate a ţării. Astfel că problema închiderii minelor este mai mult de natură socială. Compania Naţională a Huilei are circa 10.000 de angajaţi, iar, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, anul trecut a avut pierderi de 606 milioane de lei.

Guvernul şi-a propus închiderea a trei mine din Valea Jiului, respectiv Petrila, Uricani şi Paroşeni, care vor mai primi subvenţii. Restul minelor - Lonea, Livezeni, Vulcani şi Lupeni - îşi vor continua activitatea în cadrul Hidroenergetica, una din cele două noi companii energetice-gigant.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite