HSBC: Singura ameninţare pentru România - dependenţa prea mare de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar trebui să-şi reducă dependenţa de zona euro, care este singura ameninţare legată de evoluţia economiei româneşti în 2012, a declarat astăzi Raluca Alexandru, director al băncii HSBC din Elveţia. Ea susţine că România trebuie să atragă investiţii din China şi Orientul Mijlociu.

„În România, acum, îngrijorătoare în contextul de astăzi este expunerea mare pe care o are în economie capitalul bancar străin. Nu putem avea creşterea mare pe care o aveam în anii anteriori, atâta vreme cât statele de unde vin aceste bănci au probleme şi şi-au redus toate perspectivele de creştere", a spus ea, prezentă la Bucureşti la seminarul Private Banking Conference.

CITEŞTE ŞI:

Lucian Croitoru: România ar putea apela anul viitor la banii împrumutaţi de la FMI

Bursele europene cresc pe fondul optimismului în legătură cu summitul UE

Investitorii sunt pesimişti: Europa "nu va reuşi să rămână unită"

Supradoza de austeritate trimite Grecia în al patrulea an de criză

„România ar trebui să se insuleze un pic de criza din zona euro, acum relaţia este ombilicală în ceea ce priveşte schimburile economice, financiare şi de capital. Legătura este foarte strânsă şi acesta este singurul pericol pe care îl are economia românească în 2012", a adăugat reprezentanta HSBC, cea mai mare bancă europeană

Întrebată cum poate România să reducă dependenţa de capitalul european, ea a arătat că soluţia sunt resursele uriaşe care vin din alte zone ale globului.

„Trebuie să ne diversificăm partenerii comerciali tradiţionali. Există foarte multă avere pe glob din China, Brazilia, Orientul Mijlociu care îşi caută surse de plasament. România are potenţialul de a atrage aceste resurse mult mai mare decât alte ţări", a punctat Raluca Alexandru.

Ea a mai spus că acest pas ar trebui făcut în primul rând de către firmele private.

„Eu nu aştept nimic de la Guvern, aş încuraja antreprenorii să caute parteneriate în aceste zone", a susţinut Alexandru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite