Lucian Croitoru: "România ar putea apela anul viitor la banii împrumutaţi de la FMI"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, susţine că România ar putea folosi banii din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional.

Fără acest acord, România ar mai avea bani pentru patru luni, a mai spus Lucian Croitoru

"Fără să se împrumute din piaţă, România are rezerve financiare pentru patru luni", a declarat Croitoru, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI:

HSBC: Singura ameninţare pentru România - dependenţa prea mare de UE

Bursele europene cresc pe fondul optimismului în legătură cu summitul UE

Investitorii sunt pesimişti: Europa "nu va reuşi să rămână unită"

Supradoza de austeritate trimite Grecia în al patrulea an de criză

Oficialul BNR a completat că unul din motivele pentru care Romania ar putea apela la banii de la FMI este acela că băncile vor repatria fondurile către băncile mamă.

"Băncile pot să repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite în titluri de stat si care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punct de vedere al finanţării Guvernului", a spus Croitoru, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani.

Consilierul guvernatorului BNR spune că România a studiat piaţa din Statele Unite în scopul atragerii de până la doua miliarde de dolari, dar în final a renunţat la această operaţiune.

"În acest caz, la nivel teoretic, eu nu exclud posibilitatea ca fonduri de la FMI şi UE din linia precauţionară să fie utilizate", a explicat Croitoru.

Autorităţile române au decis să continue să trateze acord stand-by cu FMI aprobat în martie, de 3,6 miliarde euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce înseamnă că nu intenţionează să tragă aceste sume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite