Guvernul coace al treilea plan anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parteneriatul public-privat şi stoparea controalelor abuzive este noua ofertă a Executivului pentru oamenii de afaceri. După un an de „stimulente iluzorii“ şi două planuri cu care a combătut recesiunea doar pe hârtie, Cabinetul promite un fond special de investiţii şi relaxarea birocraţiei.

Printre măsurile aflate în analiză se numără înfiinţarea unui fond naţional de investiţii alimentat din participaţiile minoritare deţinute de stat, stoparea controalelor abuzive la firme, simplificarea publicării actelor de funcţionare a firmei şi reducerea la minim a capitalului pentru firmele înfiinţate de tineri.

Planul anticriză al guvernului Filat

România a pierdut startul în faţa vecinilor

Cum schimbă Grecia structura UE

„Va fi promovat în principal sistemul de parteneriat public-privat. O măsură aflată în analiză este constituirea unui fond care să includă toate acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi care să fie valorificate pentru proiecte de investiţii, într-un mod care rămâne să fie stabilit", au declarat, ieri, surse oficiale citate de agenţiile de presă.
Unele dintre măsurile astfel anunţate vor fi introduse în primăvara acestui an, prin modificarea Codului de procedură fiscală.

„Va fi revizuită modalitatea de percepere a creanţelor fiscale accesorii (n.n. - penalităţi), prin înlocuirea sistemului majorărilor de întârziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Va fi reglementată şi posibilitatea reglării pe cale amiabilă, după primirea somaţiei, a eventualelor neconcordanţe în fişa de evidenţă pe plătitor şi evidenţa contribuabililor. De asemenea, ar urma să fie eliminate şi prevederile actuale care condiţionează suspendarea de către instanţă a executării unui act administrativ fiscal de depunerea unei cauţiuni", au declarat sursele citate.

Firma cu capital de 10 lei

Pentru tinerii care intenţionează să înfiinţeze microîntreprinderi, cerinţa privind capitalul de pornire va fi redusă la minimum, respectiv la 10 lei, cu restrângerea domeniilor de activitate la maximum cinci servicii.

Pentru microintreprinderea aparţinând întreprinzătorilor tineri, debutanţi în afaceri, vor fi acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit şi salarii pentru o perioadă de trei ani, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum şi acordarea de credite cu perioadă de graţie şi prin acordarea de garanţii în proporţie de până la 90% din valoarea creditului de către un fond de garantare.

Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate, reinvestirea profitului şi obligativitatea ca la sfârşitul perioadei de trei ani să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite