Cum schimbă Grecia structura UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza Greciei modificarea construcţia Uniunii Europene şi determină schimbări esenţiale pe pieţele financiare. Supravegherea mai atentă a pieţelor financiare şi înfiinţarea unui fond monetar european, după modelul FMI, sunt principalele măsuri luate în discuţie.

Premierul grec, George Papandreou, a solicitat atât Uniunii Europene, cât şi SUA să intervină pentru reducerea tranzacţilor speculative. El argumentează că utilizarea necontrolată a instrumentelor financiare derivate a majorat costurile de finanţare ale
Greciei şi ameninţă reuşita eforturilor de a traversa criza fiscală. Papandreou a declarat că nu exclude asistenţa din partea Fondului Monetar Internaţional, dar probabilitatea de a apela la acest ajutor, fără precedent pentru zona euro, este practic nulă.

Comisia Europeană, care exclude intervenţia sub orice formă a FMI într-un stat din zona euro, a acceptat propunerea înaintată de Germania privind înfiinţarea unui fond monetar european care să poată interveni în situaţii de criză. Detaliile cu privire la construcţia acestei noi instituţii europene sunt deocamdată la nivel de declaraţie de intenţie.

Premierul grec, care se află la Washington, ultima etapă a turneului întreprins prin principalele capitale financiare ale lumii, pledează pentru introducerea unor noi reglementări pe piaţa financiară globală. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, sprijină crearea unui mecanism de control al tranzacţiilor cu instrumente derivate, care să împiedice majorarea nejustifiată a dobânzilor la care se împrumută statele aflate în dificultate.

Cu toate că Grecia a reuşit plasarea cu succes a unei emisiuni de titluri în valoare de cinci miliarde de euro, în lunile aprilie şi mai are de rambursat datorii de 20 de miliarde de euro.

Euro-fond monetar

Deşi propunerea de înfiinţare a unui fond la nivel european vine din partea celei mai puternice economii, Germania, momentul înfiinţării acestuia este destul de îndepărtat. „Trebuie îndeplinită întreaga procedură pentru ratificarea acordului. Chiar şi în ipoteza cea mai favorabilă, nu este un demers uşor şi rapid", atrage atenţia Jean Pisani-Ferry, directorul unui institut de cercetare din Bruxelles.

Daniel Gros, directorul Centrului European de Studii Politice, şi Thomas Mayer, economist-şef al Deutsche Bank, au propus crearea unui fond capabil să împrumte bani ţărilor din zona euro, sau să acorde garanţii pentru obligaţiunile emise pe pieţele internaţionale, dar în stare să şi impună sancţiuni sau să suspende acordarea altor forme de ajutoare. Dacă un guvern se află în pericol iminent de intrare în incapacitate de plată, fondul va avea puterea să plătească datoriile ajunse la scadenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite