Planul anticriză al guvernului Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul de stabilizare şi relansare economică pe perioada anilor 2009-2011, în valoare de 10 miliarde de lei moldoveneşti (900 milioane de dolari), scrie Agerpres.

Programul prevede majorarea unor taxe, accize şi impozite, precum cea a accizelor la autoturisme de lux, ţigări, băuturi alcoolice, cosmetice, acţiuni care sunt impuse şi de Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, se preconizează majorarea cu 30% a taxelor la autoturisme diesel, cu 18% a impozitului pentru câştigurile obţinute la jocurile de noroc etc..


În acelaşi timp sunt prevăzute amânări la majorarea salariilor, dar şi reduceri de cheltuieli inclusiv în educaţie şi ştiinţă.


Cheltuielile în sfera ştiinţei şi inovării urmează să fie reduse în 2010-2011 cu 25% faţă de anul curent.


Cel de-al treilea capitol al planului îşi propune drept obiectiv susţinerea categoriilor sociale vulnerabile şi prevenirea excluziunii sociale, precum şi susţinerea angajării în câmpul muncii a şomerilor şi emigranţilor reveniţi în ţară.


Totodată va creşte taxa pentru drumuri, dar şi impunerea fiscală aplicată cafenelelor, barurilor.


Cota „0" la impozitul pe profitul reinvestit va fi păstrată până în 2012, după care se va aplica o rată de 10%, a declarat ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr.


El a adăugat că mai multe acţiuni prevăzute în Plan nu au acoperire bugetară şi în acest sens se mizează pe susţinerea donatorilor
externi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite