Gigantul Vestas îşi înfige eolienele în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, şi-a deschis ieri o reprezentanţă în România.

„Faptul că inaugurăm aici un birou arată că avem încredere în această piaţă nouă, dar plină de semnale pozitive, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut", a declarat Cătălina Dragomir, directorul de vânzări al Vestas România.

La rândul său, Hans Rieks, vicepreşedintele Vestas Central Europe, a arătat că sectorul eolian românesc are cel mai mare potenţial de creştere pe termen scurt şi mediu din Europa Centrală şi de Est şi poate atinge 14.000 de MW în trei-cinci ani.

Compania ar putea produce componente în România

Până acum, Vestas a semnat contracte pentru livrarea în România a unor turbine cu o capacitate totală de 450 MW, care sunt planificate să fie instalate în acest an.

Până la 30 iunie 2010, erau ridicate în România 22 de turbine Vestas, de 44 de MW în total. Deşi nu au dat cifre, reprezentanţii Vestas au spus că numărul centralelor pe care le-au livrat a crescut foarte mult în ultimele şase luni.

Cel mai mare client al companiei în România este Energias de Portugal, care a finalizat recent un parc eolian de 90 de MW la Peştera, lângă Medgidia, şi va da în folosinţă în februarie-martie un alt megaproiect de 138 de MW la Cernavodă (69 de turbine Vestas).

Oficialii companiei daneze au mai spus că, pe măsură ce piaţa se va dezvolta, vor lua în calcul creşterea afacerii din România, inclusiv pe partea de producţie de componente de turbine şi tehnologii pentru service.

Potrivit datelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, în România erau instalate la finele anului trecut turbine eoliene de 457 de MW în total, faţă de doar 14 MW la sfârşitul anului 2009. 

Citiţi şi Energia eoliană umflă facturile românilor

Cum va creşte aerul curat factura la electricitate

ANRE: Preţul electricităţii va creşte cu 30% până în 2017 din cauza energiei regenerabile extrem de scumpe

            

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite