Cum va creşte aerul curat factura la electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul energiei eoliene este de trei ori mai mare decât cel al electricităţii clasice din cauza certificatelor verzi
Preţul energiei eoliene este de trei ori mai mare decât cel al electricităţii clasice din cauza certificatelor verzi

Preţul final al energiei electrice va creşte cu 30% până în 2017 dacă se vor realiza proiectele de producere a energiei din surse regenerabile preconizate, spun oficialii Autorităţii de Reglementare în Energie. Electricitatea se va scumpi oricum, chiar şi fără energia verde, din cauza emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor.

România s-a angajat în faţa Uniunii Europene ca electricitatea din surse regenerabile să atingă o pondere de 38% din consumul final în anul 2020, faţă de 27% anul trecut.

Pentru a atinge acest obiectiv, autorităţile au elaborat o schemă de sprijin a investiţiilor în producerea energiei din astfel de surse, întrucât costurile cu tehnologia sunt foarte mari. Astfel, producătorii de energie verde primesc un număr de certificate verzi (de exemplu, două pentru eoliene), pe care le vând pe o piaţă specializată, având astfel un venit în plus faţă de preţul energiei.

Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere certificate verzi proporţional cu cantitatea de energie livrată, costuri care se transferă în factura consumatorilor finali, inclusiv a populaţiei. Această schemă de sprijin va intra în vigoare abia în primăvară, după ce va fi avizată de Comisia Europeană.

Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE), această schemă de sprijin va costa 10,5 miliarde de euro până în 2020.

„Acest lucru va însemna că, în 2017, preţul energiei va fi mai mare cu circa 25-30 de euro pe MWh, ceea ce înseamnă mai mult cu 30% faţă de factura actuală. Acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru a ne alinia la prevederile europene", a precizat Bege, în cadrul unei conferinţe organizate de Business Magazin.

Emisiile poluante, la fel de scumpe

Bege a arătat că, potrivit Planului Naţional de Acţiune în domeniul energiei din surse regenerabile, întocmit de Ministerul Economiei, până în 2020 vor fi instalate unităţi de producere a energiei verzi de 5.000 de MW, din care 70% din surse eoliene, 14% hidroenergetice, 7% biomasă şi 4-5% din surse solare. În prezent, energia regenerabilă produsă în România este generată în cea mai mare parte de Hidroelectrica. De exemplu, ieri, în sistem erau funcţionale unităţi hidro de 3.200 de MW şi eoliene de 300 de MW.

La rândul său, Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, a arătat că oricum preţul energiei va creşte cu un procent similar cu cel indicat de reprezentantul ANRE, chiar dacă nu vor fi realizate proiectele de energie verde şi vom continua să utilizăm la fel de mult cărbune. Aceasta deoarece va trebui să plătim din ce în ce mai mult pentru emisiile poluante ale termocentralelor.

La începutul lunii septembrie, „Adevărul" a relatat faptul că legea privind promovarea energiei regenerabile, care acordă stimulente consistente producătorilor, nu a inclus o analiză privind impactul acestor stimulente în preţul plătit de populaţie.

Citeşte aici cum s-au grăbit parlamentarii în pauza de masă, când, la votul legii regenerabilelor, un deputat a atras atenţia că legea nu are o analiză privind impactul asupra populaţiei.

Potenţialul eolian

Potrivit Ministerului Economiei, potenţialul eolian al României se ridică la 14.000 de MW, care pot produce anual 23 de TWh, adică 40% din consumul naţional. Dobrogea este considerată zona cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei. Până acum au fost instalate turbine de 300 de MW.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite