Firmele mai speră încă la sprijinul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

150 dintre cele mai importante întreprinderi autohtone spun că au nevoie de noi măsuri guvernamentale de stimulare a activităţii economice. Deşi a primit, în nenumărate rânduri, mesaje negative de la guvernanţi, mediul de afaceri încă speră la stimulente din partea statului, mai ales pe palierul fiscal.

Directorii executivi ai 150 de companii de top din România nu mai aşteaptă sprijinul extern şi subliniază nevoia de noi măsuri guvernamentale de încurajare a activităţii, potrivit unei analize a Deloitte România.

Astfel, peste o treime dintre managerii chestionaţi de firma de consultanţă consideră acum că stimulentele statului sunt cel mai important catalizator care poate relansa economia - 34% în 2010, faţă de 21%, anul trecut.

Citiţi şi:

Isărescu: Societatea are nevoie mai mult ca oricând de dezbateri economice profesioniste

Companiile mari aşteaptă stimulentele guvernamentale

Stere Farmache: Companiile nu mai vor pe Bursă

Încă 60 de milioane de euro pentru IMM-uri

„Apelul către stat este evident şi pe palierul fiscal, măsurile în acest domeniu reprezentând principalul stimulent economic în opinia a 15% din participanţi", se arată în document. Pentru 27% din respondenţi, lipsa unei strategii fiscale pe termen mediu şi lung ameninţă operarea cu succes a afacerilor.

Incertitudinea privind creşterea cotelor de impozitare reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru 13% din participanţi. „Fiecare procent în plus ar creşte costul produsului sau al serviciului comercializat, potenţând criza în sistem", au transmis managerii.

Plafonarea contribuţiilor

Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis că „toată lumea vrea generozitate, mai multe excepţii, şi nu rigoare fiscală" atunci când vine vorba despre reformă în fiscalitate. Una dintre măsurile cerute în mod susţinut de firme este plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale.

Compania de consultanţă fiscală Pricewaterhouse Coopers (PwC) spune că aceste sisteme de asigurări sunt percepute, în mod greşit, ca un impozit.

„În mai multe state UE se practică plafonarea contribuţiilor sociale, având în vedere că acestea reprezintă o prelevare din venitul persoanei asigurate cu dreptul, respectiv obligaţia statului de a asigura în viitor o pensie", arată consultanţii PwC.

Cu alte cuvinte, contribuţia nu trebuie asimilată unui impozit, al cărui scop este satisfacerea necesităţilor de interes public general.

Răul necunoscut

Exceptările fiscale sunt un rău pentru societate şi un cost invizibil, pentru că ele cresc nivelul de impozitare efectivă, a declarat ieri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. „La noi, dacă vă uitaţi, am făcut progrese semnificative, dar suntem încă departe. Avem multe exceptări", a spus Croitoru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite