Financial Times: România, una dintre cele mai vulnerabile ţări din cauza datoriei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are de rambursat sau refinanţat datorii de aproximativ 17% din PIB anul acesta, când va începe să achite şi creditul luat de la FMI în 2009. Două treimi din datorie trebuie rambursată în monedă străină, iar asta transformă România într-una dintre cele mai vulnerabile ţări în contextul problemelor cu care se confruntă băncile, scrie publicaţia britanică „Financial Times“.

Dificultăţile cu care se confruntă sectorul bancar vor duce la o criză a creditării, în special în Europa de Est, ca urmare a retragerii grupurilor bancare către ţările-mamă. În această situaţie, statele care au de rambursat sau de rostogolit datorii mari în acest an devin deosebit de vulnerabile.

Analiştii români consideră că, deja, de mai multe luni, piaţa creditării este îngheţată în România. Situaţia României este cu atât mai gravă cu cât două treimi din datoria pe care o are de refinanţat în 2012 este în valută, notează jurnaliştii britanici. Astfel, dacă Turcia, spre exemplu, poate apela la deprecierea artificială a lirei turceşti pentru a face faţă ratelor pe care le are de achitat, România nu se poate baza pe astfel de mecanisme, continuă aceştia.


CITIŢI ŞI

Forbes: Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de România!

Banca Mondială anunţă vremuri grele

Fuga băncilor europene, pericol pentru economia mondială

Este România la adăpost de criza euro?

Săptămâna trecută, Banca Mondială a publicat un raport care atrage atenţia asupra aceluiaşi pericol. „Condiţiile financiare mai stricte vor face ca finanţarea deficitului de cont curent şi a deficitelor bugetare să fie mult mai dificilă. Dacă aversiunea faţă de risc va continua să crească, fluxurile internaţionale de capital ar putea scădea şi mai mult, formând o constrângere asupra balanţei de plăţi a anumitor ţări şi ar putea chiar exclude anumite guverne de pe pieţele de capital, ameninţând sustenabilitatea fiscală a câtorva state emergente supraîndatorate prin creşterea costurilor de împrumut“, se arată în raport.

Decorul macroeconomic pare mult mai sumbru şi de rău augur în Europa de Est, crede Neil Shearing, analist la Capital Economics. „Datoria este o piatră de gâtul Europei de Est. Moştenirea volumului mare de împrumuturi acumulate în ultimul deceniu, în special între 2004 şi 2008“, adaugă acesta.

Bulgaria are de achitat datorii echivalente cu 18,6% din PIB în 2012, cel mai ridicat nivel dintre cele 30 de ţări incluse în studiul Băncii Mondiale. Letonia o urmează îndeaproape.

CITIŢI ŞI

Este situaţia României mai gravă decât cea a Greciei?

Cum ne apărăm de fuga marilor grupuri bancare

FMI anunţă vremuri grele pentru Europa de Est

Costurile de împrumut ale Turciei au crescut joi la o emisiune de obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce „nu este un semn bun“ pentru alte ţări din regiune, precum Ucraina, Croaţia, Ungaria şi România, potrivit unei analize a grupului bancar italian UniCredit.

Prima ridicată subiniază faptul că emisiunile de obligaţiuni din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa nu sunt uşoare, iar investitorii cer în mod clar prime mai mari“, a explicat Erik Nielsen, economist în cadrul băncii italiene.

Unele ţări vor fi nevoite să-şi „revizuiască aşteptările în privinţa randamentelor“, a adăugat acesta în studiul preluat de agenţia de ştiri Reuters. 

Turcia a vândut joi obligaţiuni guvernamentale în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu scadenţa la 10 ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitaţia din octombrie.

Marţi, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a declarat că România va încerca să se împrumute în dolari de pe pieţele americane, având în vedere că băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni denominate în euro, trec prin dificultăţi şi îşi economisesc resursele pentru a îndeplini noile condiţii de capital impuse la nivelul UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite