FMI susţine reducerea pensiilor şi a salariilor: Guvernul va face un serviciu substanţial României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Jefrrey Franks , şeful misiunii FMI în România, a devenit optimist în ideile de austeritate ale Guvernului român şi-i laudă pe Emil Boc şi pe Traian Băsescu pentru „implicare".

Aleşii arădeni din Camera Deputaţilor ne costă lunar 53.000 de euro

După ce însuşi directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss Kahn, a declarat că Fondul a sugerat României să nu taie atât de mult salarile bugetarilor ca măsură de limitare a deficitului, ci să mărească taxele şi impozitele, în special pentru cei bogaţi, Jefrrey Franks , şeful misiunii FMI în România, are numai cuvinte de laudă la adresa premierului şi a preşedintelui ţării.

„Nu i-am văzut niciodată pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc atât de angajaţi într-o acţiune. Văd cu certitudine un angajament foarte, foarte puternic din partea lor", a declarat Franks, citat de Mediafax. Totodată, şeful delegaţiei FMI în ţara noastră a completat spunând că este optimist că Guvernul va merge mai departe cu programul de austeritate.

"Am discutat cu autorităţile un număr mai mare de opţiuni şi am fi sprijinit autorităţile dacă ar fi ales această variantă (de reducere drastică a cheltuielilor - n.r.) sau alta. În final, Guvernul a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este cea care a fost luată. Sprijinim această deczie. Guvernul a avut obligaţia să adopte opţiunea cea mai adecvată pentru ţară şi noi sprijinim faptul că ei s-au angajat la acest lucru", a declarat Jeffrey Franks.

Franks a declarat că, în cadrul discuţiilor care au avut loc la Bucureşti, Fondul a propus o serie de variante care includeau majorări de taxe, dar şi Guvernul avea la un moment printre variantele sale opţiunea creşterii taxelor

Potrivit oficialului FMI, măsurile asumate de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care scăderea drastică a salariilor, cu 25%, şi cu 15% a pensiilor, vor fi suficiente pentru a închide decalajul care s-a creat la nivel bugetar. „Vreau să fiu foarte clar, calculele noastre sugerează că dacă ei (Guvernul - n.r.) implementează ceea ce s-au angajat, va fi suficient pentru a închide decalajul bugetar creat, dar vor face şi un serviciu substanţial României prin reducerea incertitudinilor şi vor ajuta la izolarea ţării de şocuri venite din regiune", a punctat Franks.

O delegaţie din partea instituţiilor financiare internaţionale s-a aflat în perioada 27 aprilie-9 mai la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic convenit în cadrul acordurilor de împrumut extern.

În urma negocierilor, partea română s-a angajat faţă de partenerii externi la măsuri de reducere drastică a cheltuielilor bugetare şi urmează să reducă fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, să restrângă semnificativ programele şi ajutoarele sociale şi să taie masiv subvenţiile de stat.

Deciziile luate de conducerea ţării i.a nemulţumit extrem de mult atât pe bugetari, dar şi pe majoritatea oamenilor de afaceri. În ultimele săptămâni, în România au avut loc proteste de stradă aproape zilnice, împotriva măsurilor de austeritate, iar pe 31 mai, bugetarii vor intra în grevă general la nivel naţional.

România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 de miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite