ExxonMobil va investi până la un miliard de dolari în explorări petroliere în zona Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră americană, va investi până la un miliard de dolari în explorări petroliere în regiunea Mării Negre, a declarat astăzi la Davos Rex Tillerson, preşedintele companiei, citat de Reuters.

ExxonMobil a semnat un acord de dezvoltare a industriei petroliere din regiunea Mării Negre cu Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Cele două companii vor crea un joint venture pentru explorarea şi dezvoltarea de zăcăminte petrolifere la mare adâncime în Marea Neagră.

Oficialii Rosneft şi Tillerson au susţinut o conferinţă de presă la Forumul Economic Mondial de la Davos, anunţând că joint venture-ul va fi împărţit 50/50 între cei doi giganţi în stadiul de explorare, însă în etapa de dezvoltare şi exploatare proiectul va fi controlat în proporţii de 66/33 în favoarea grupului rus.

Rosneft a mai încheiat la începutul acestui an un acord cu grupul petrolier britanic BP pentru explorare şi exploatare în zona arctică.

ExxonMobil în România

ExxonMobil colaborează cu Petrom pentru explorări în perimetrul Neptun din apele româneşti ale Mării Negre, concesionat de compania petrolieră locală.

În septembrie, şeful OMV, Wofgang Ruttenstorfer, a declarat pentru "Adevărul" că Petrom şi Exxon vor decide în acest an dacă vor începe lucrări de foraj pentru dezvoltarea unor eventuale zăcăminte de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

"Ceea ce pot spune este că OMV Petrom explorează apele Mării Negre şi am intrat într-un parteneriat cu Exxon pentru părţile adânci ale mării. Am vrut să aducem compania cea mai experimentată pentru a face acest lucru. Am efectuat lucrări seismice, care sunt în prezent în evaluare, iar în decursul anului 2011 vom lua o decizie în ceea ce priveşte forarea. Aceasta va fi o decizie comună a Exxon şi OMV Petrom. Nu pot da detalii pentru că în prezent datele sunt procesate, apoi geologii le vor analiza şi în final vor face o propunere", a spus oficialul OMV.

Citiţi şi România are resurse ascunse de gaze

Vom scoate mai mult ţiţei din Marea Neagră

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite