Vom scoate mai mult ţiţei din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordurile petroliere pentru explorarea şi producţia de hidrocarburi pe platoul continental câştigat de România la Haga vor fi semnate în această săptămână. Autorităţile vor să modifice legislaţia din domeniu, pentru ca viitoarele acorduri petroliere să fie încheiate mult mai repede.

Acordurile petroliere pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrelor scose la concesiune de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) în toamna anului trecut vor fi semnate în cursul acestei săptămâni, a declarat Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul". În această rundă de concesiuni au fost incluse şi perimetrele de pe platoul continental al Mării Negre câştigate de România în procesul cu Ucraina de la Haga.

Citiţi şi:

Preţul ţiţeiului urcă din nou

Acordurile vor trebui apoi aprobate prin hotărâre de guvern. „Sperăm să dureze mai puţin de şase luni până la avizul Executivului, cu condiţia să nu mai existe nicio remaniere guvernamentală, pentru că aceste hotărâri trebuie să intre în Guvern semnate de miniştrii în funcţie de la Economie, Mediu, Finanţe şi Justiţie", a spus Pătruţi. După aceste aprobări, companiile vor începe demersurile pentru a obţine toate autorizaţiile necesare operaţiunilor petroliere, ceea ce va necesita alte câteva luni cel puţin.

Marii perdanţi - ExxonMobil şi Petrom

Întrebat de ce durează atât de mult acest proces de finalizare a acordurilor petroliere, oficialul ANRM a arătat că, pe lanţul de avizare interministerial, fiecare minister poate avea observaţii care trebuie cuprinse în acord şi renegociate cu companiile. „Perioadele de timp sunt comparabile cu cele din alte ţări, nicăieri nu se fac aceste lucruri de pe-o zi pe alta", a mai spus Pătruţi. Totuşi, el a admis că există loc de îmbunătăţiri la acest capitol, arătând că ANRM are în plan modificarea legislaţiei din domeniu, astfel încât să existe un acord petrolier standard, care să fie aprobat de Guvern şi care să fie aplicat la următoarele runde de concesiuni. Cea mai mare surprinză a ultimei runde de concesiuni, finalizate în această vară, fost câştigarea a două perimetre maritime de către ruşii de la Lukoil, care au concurat cu favoritul competiţiei, consorţiul format din gigantul american ExxonMobil, Petrom - care deja extrage petrol din Marea neagră - şi Romgaz, companie de stat.

Acest lucru înseamnă că ruşii au venit cu o ofertă uriaşă, asumându-şi investiţii mai mari decât americanii pentru faza obligatorie. Tot pentru aceste perimetre se înscrisese în cursă un alt gigant petrolier, Repsol (Spania). „Lukoil are o rafinărie (Petrotel Ploieşti - n.r.) pe care o modernizează de câţiva ani, deci e normal să fie interesaţi să extragă ţiţei din România, pentru că momentan ei aduc din import", a precizat Pătruţi.

Potenţialul Mării Negre

Celălalt câştigător al altor două perimetre maritime este consorţiul Melrose Resources (Marea Britanie) - Petromar (din grupul Upetrom). Şi aici interesul celor două companii este justificat. Momentul marchează intrarea în rândul producătorilor de petrol a grupului Upetrom, proprietate a omului de afaceri Gabriel Comănescu. El deţine cinci platforme petroliere în Marea Neagră şi alte utilaje de profil. Competitorii consorţiului au fost kazahii de la Rompetrol, care au arătat că au analizat această posibilitate în ideea în care acele perimetre ar putea stârni interesul diviziei de explorare şi producţie a KazMunaiGaz.

În ceea ce priveşte potenţialul hidrocarburilor din Marea Neagră, preşedintele ANRM a arătat că, din cercetările de până acum, nu s-au descoperit zăcăminte foarte mari. „Nu ne putem compara cu Marea Nordului, de exemplu, nu putem ajunge la acel nivel. Dar, sigur, orice zonă necercetată poate avea potenţial, în contextul în care rezervele dovedite la nivel mondial se diminuează", a adăugat Pătruţi.

Peste 20 de ani de producţie off-shore

Producţia de petrol pe platoul continental românesc al Mării Negre a început în anul 1987. Petrom exploatează două perimetre maritime (off-shore), care asigură circa 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite