Preţul ţiţeiului urcă din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea unei conducte care alimenta SUA cu ţiţei a majorat preţul petrolului. Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare creştere din ultimele şase săptămâni, iar cotaţiile futures au crescut cu până la 3,2%.

Cotaţiile futures ale ţiţeiului s-au majorat cu 3,2% după ce Enbridge Energy Partners, companie care se ocupă de transportul ţiţeiului pe teritoriul american, a închis conducta „Line 6A".

Sistemul din care face parte conducta are o capacitate zilnică de 670.000 de barili şi face legătura între Statele Unite ale Americii (SUA) şi Canada, principala sursă a importurilor de ţiţei ale americanilor. În luna iulie, Canada a exportat în SUA 2,2 milioane de barili pe zi, informează Bloomberg.

„Este o conductă mare, care aprovizionează mai multe rafinării din SUA. În funcţie de cât durează restricţia, acest lucru ar putea cauza o contracţie majoră a aprovizionării regiunii", a declarat Tom Bentz, broker la BNP Paribas Commodity Futures Inc.

Astfel, cotaţiile futures pentru luna octombrie ale ţiţeiului au crescut cu 2,22 dolari, ajungând la 76,47 de dolari pe baril pe bursa New York Mercantile Exchange (Nymex, bursă specializată pe tranzactionarea de energie şi metale preţioase).

Creşterea săptămânală a preţului a ajuns la 2,5%. Cotaţiile pentru luna octombrie ale ţiţeiului Brent, tranzacţionat pe bursa  ICE Futures Europe din Londra, s-au majorat cu 60 de cenţi, adică 0,8%, ajungând la 78,07 dolari pe baril.

Rafinăriile din zona Chicago au o capacitate zilnică de operare de 970.000 de barili, adică 5,6% din totalul rafinăriilor din SUA, potrivit datelor Departamentului de Energie. Peste un sfert din importurile de ţiţei din Canada ajung în zona oraşului Chicago prin intermediul conductelor.

Cererea mondială râmâne neschimbată

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) nu a efectuat modificări majore în prognozele privind cererea mondială din 2010 şi 2011.

Estimările anunţă o medie a cererii globale de 87,9 milioane de barili pe zi pentru 2010, potrivit raportului publicat vineri de IEA. Estimările pentru 2011 au fost revizuite în creştere cu 50.000 de barili pe zi, ajungând astfel la 86,6 milioane de barili.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite