Este oficial: Nu mai plătiți taxa de reziliere la contractele de telefonie mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanța prin care operatorii de cablu, telefonie sau internet nu vor mai putea pretinde consumatorilor taxe de reziliere a contractelora fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, puteți să-i acționați în instanță și să le cereți daune dacă companiile de profil include astfel de clauze în contract.

La 19 iulie, ordonanța prin care poți rezilia unilateral un contract dacă nu esti mulțumit de serviciile de cablu sau internet a fost publicată în Monitorul Oficial.

Povestiți-ne ce probleme ați întâmpinat când ați încercat să vă reziliați contractul.


Ce câștigă clienții


Dacă până acum erai obligat să plătești contractul pe întreaga durată a acestuia – de un an sau doi, în funcție de perioada pe care l-ai semnat – acum, dacă este nemulțumit de serviciu îl poți rezilia și asta fără a plăti vreo taxă. Până acum dacă renunțai înainte de data încheierii acestuia, erai obligat să plăteși ori contravaloarea contractului ori o taxă de reziliere care putea ajunge și la câteva sute de lei. “Dreptul consumatorului la denunțarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înțelegere între părți, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părților referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunțării unilaterale”, se arată în textul legii.

Citiți și Cele mai mici tarife practicate de operatorii de telefonie mobilă europeni

Atenție însă!. Cu toate că legea îţi dă dreptul să renunţi la contract dacă eşti nemulţumit de calitatea serviciilor, în cazul în care ai beneficiat de o ofertă promoţională, atunci vei fi obligat să-l despăgubeşti pe operatorul de telefonie mobilă dacă renunţi la abonament. Dar, nici în aceste condiţii, operatorul nu va putea să impună o clauză de reziliere, spune Iulian Urban, inițiatorul acestei legi.

Românii, nemulţumiţi de serviciile operatorilor de telecomunicaţii

Peste 44% dintre abonaţii care au avut experienţe negative cu personalul operatorilor de telecomunicaţii au renunţat să mai folosească furnizorul respectiv sau să achiziţioneze serviciile acestuia. Conform unui studiu GFK, serviciile pentru care românii au depus cele mai multe reclamaţii sunt cele de telefonie mobilă şi televiziune, în special cea prin cablu.

Cel mai puţin satisfăcuţi de modul cum au fost trataţi de personalul operatorilor se declară clienţii care au adresat reclamanţii şi sesizări în magazine. Astfel, peste o treime dintre aceştia nu sunt mulţumiţi de felul în care personalul s-a ocupat de problema lor. Totuşi, există şi oameni mulţumiţi. Mai precis, 52% dintre cei care au avut experienţe pozitive în magazinele şi call centerele operatorilor au fost convinşi astfel să folosească în continuare serviciile companiei sau să devină clienţi.

Conform sutdiului GFK, fie ca aleg să intre în magazinele operatorilor sau că apelează la call center, cele mai frecvente motive de nemulţumire ale persoanelor care doresc să se informeze despre serviciile de telefonie se referă la întrebările rămase fără raspuns în urma discuţiei şi la timpul de aşteptare. Atunci când furnizorul este contactat pentru depunerea unei reclamaţii, cuvântul de ordine este timpul. Pe oameni îi nemulţumeşte cel mai mult în astfel de cazuri existenţa unui timp mare de aşteptare până la preluarea de către un consultant şi lipsa promptitudinii în rezolvarea problemei.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite