Elita economică de la Davos susţine acţiunile filantropice pentru spălarea imaginii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri care au participat la World Economic Forum (WEF) de la Davos au încercat să demonstreze că nu îşi merită nedoritul renume de a fi acel un procent din populaţie, adică privilegiaţii, împotriva cărora protestează în ultima vreme din ce în ce mai mulţi oameni.

Un studiu realizat recent de compania de relaţii publice Edelman arată că încrederea în directorii generali a scăzut cu 12%, ajungând la 38%. Acesta este cel mai mic prag atins în ultimii nouă ani. Încrederea în reprezentanţii guvernelor este şi mai redusă, de doar 29%. „Afacerile sunt acum mai bine văzute decât guvernele în ce priveşte posibilitatea de a conduce către ieşirea din criză. Însă balanţa trebuie să se încline astfel încât afacerile să fie văzute atât ca o forţă a binelui, cât şi ca un motor pentru profit”, a spus Richard Edelman, citat de CNBC.

Citeste aici despre planurile miscarii Occupy pentru 2012

Companiile trebuie să fie „responsabile social”

Scăderea cheltuielilor şi creşterea impozitelor, ca măsuri impuse de guverne pentru a ameliora criza datoriilor, au provocat proteste împotriva celor privilegiaţi, iar acum senior managerii de la WEF caută măsuri pentru soluţionarea tulburărilor sociale.

„Poziţia de CEO este un job mai important decât oricând, dat fiind că directorii executivi trebuie să îndeplinească cerinţele deţinătorilor de acţiuni şi ale lumii în general. Toţi clienţii mei ştiu că orice companie trebuie să fie responsabilă social. Multe companii nu recunoşteau asta în urmă cu ceva timp, însă acest lucru este acum o miză importantă pentru toate companiile”, a spus Mark Penn, CEO la compania de relaţii publice Burson-Marsteller.

Liesel Pritzker, moştenitoarea averii corporaţiei hoteliere Hyatt și care este implicată într-o instituţie educaţională caritabilă, a spus în cadrul unei conferinţe asupra trendurilor în filantropie: „Există un impuls puternic pentru această generaţie de a privi dincolo de profit. Nu fiindcă este ultima modă sau fiindcă este cool. După ce am experimentat criza recentă la o vârstă destul de tânără, eu nu mai am încredere în pieţele de capital tradiţionale”.

Jamie Dimon, CEO al companiei de servicii financiare JPMorgan Chase, atribuie motivaţii nobile deciziei ca banca pe care o conduce să nu îşi retragă investiţiile din zona euro, spunând că decizia a fost determinată „mai mult din motive sociale și doar parţial din motive economice”.

Acțiuni caritabile

Printre companiile care şi-au expus acţiunile caritabile la Davos se numără şi DSM, producătorul olandez de alimente şi produse chimice, care a donat 750,000 de euro către World Food Program pentru programul de îmbogăţire a orezului cu vitamine. „Cu aproape un miliard de oameni care se duc la culcare flămânzi în fiecare seară, este mai important ca niciodată ca sectorul privat să susțină puternic cercetarea modurilor de a asigura populaţiei vulnerabile mâncarea necesară”, a spus Josette Sheeran, CEO al World Food Program.

Citeste aici despre masurile anti-somaj propuse la Davos

Bill Gates, fondatorul Microsoft, celebru pentru investiţiile sale în caritate, a donat aproximativ 570 milioane de euro fondului global de luptă împotriva SIDA.

Reacţiile protestatarilor

Dezbaterea asupra actelor de caritate şi a donaţiilor făcute de oamenii de afaceri de la Davos nu au convins protestatarii că lucrurile stau bine. Membrii Occupy, campaţi la Davos în igluuri, nu au fost lăsaţi să intre în centrul de conferinţe al forumului.

„Nu cred că oamenii sunt autentic răi sau buni. Dar asta nu e soluţia. Ar trebui să îi încurajăm pe oameni, nu să-i facem dependenţi de filantropie. Responsabilitatea socială corporatistă este doar un alt mod de a atrage clienţi”, a spus activistul Laurent Moeri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite