Soluţii trăznite la Davos pentru problema şomajului tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerilor li s-ar putea cere să muncească fără a fi plătiţi pentru o perioadă de până la doi pentru a câştiga experienţă. Aceasta este una dintre posibilele idei privind rezolvarea problemei şomajului în rândul tinerilor născute în urma discuţiilor purtate în cadrul Forumului Economic de la Davos.

Invitat într-o emisiune de televiziune, Maurice Levy, preşedinte şi CEO al grupului Publicis (unul dintre cei mai mari jucători de piaţa de publicitate la nivel global) – şi unul dintre puternicii planetei care participă la lucrările Forumului de la Davos a propus ca soluţie pentru criza de locuri de muncă în rândul tinerilor nici mai mult nici mai puţin decât obligarea acestora la muncă voluntară timp de doi ani, pentru a câştiga experienţă. 

Citeste aici cine sunt cei mai importanti oameni de la Davos

Dincolo de controversele pe care le-a născut, ideea lui Maurice Levy vine în contextul în care tot mai multe voci vorbesc despre pierderea unei generaţii de tineri, care întâmpină probleme la angajare, şi care, potrivit unor studii de specialitate, sunt condamnaţi la salarii mici în viitor. Studiile arată că cei ce trec printr-o perioadă îndelungată de şomaj la începutul carierei probabil vor avea mai târziu venituri mai mici decât ceilalţi.

Necesitatea unei rezoluţii a Naţiunilor Unite, care să instituie această practică pe piaţa munci, aşa cum propune Levy, este fundamentată şi pe anchetele Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care spun că în următorii 10 ani ani ar fi nevoie de creare a circa 600 de milioane de locuri pentru a integra populaţia mereu în creştere şi pentru a reduce efectele negative ale crizei economice.

Lipsa de locuri de muncă – efectul suprareglementării pieţei muncii

Rata şomerilor tineri la nivel mondial era în 2011 de 12.7%, faţă de 11.7% în 2007. Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că 6.4 milioane de tineri au renunţat la a căuta o slujbă fiindcă nu cred că vor reuşi vreodată să se angajeze.

Citeste aici despre numarul somerilor din Marea Britanie

Tidjane Thiam, directorul general al companiei de asigurări Prudential, consideră că responsabilitatea pentru această situaţie revine legislaţiei europene privind salariul minim, aceasta fiind principalul adversar al tinerilor şi o „maşină de distrus slujbe”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite