Numărul şomerilor din Marea Britanie a ajuns la 2.685.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului în Marea Britanie continuă să crească şi rămâne un motiv de îngrijorare pentru guvern. Numărul şomerilor a crescut cu 118.000 în ultimele trei luni, ajungând la 2.685.000. Procentul tinerilor care nu îşi găsesc locuri de muncă este cel mai mare din 1992.

Studiul realizat de institutului britanic de statistică, Office for National Statistics (ONS), citat de BBC, relevă o creştere semnificativă a şomajului. Din noiembrie 2011, procentul cetăţenilor neangajaţi a ajuns de la 8.3% la 8.4%, cel mai ridicat procent din 1996. Numărul celor care au depus cereri în decembrie pentru a obţine indemnizaţia de şomaj a crescut cu 1.200, ajungând la 1.6 milioane. Numărul tinerilor fără locuri de muncă este de 1.043.000 – rata şomajului pentru categoria de vârstă 16-24 să fie de 22.3%.

În Scoţia, rata celor fără locuri de muncă în totalul populaţiei active a ajuns la 8.6%; Peste 19.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă doar în ultimele trei luni, ceea ce face ca numărul total al şomerilor scoţieni să fie de 231.000. Situaţia pare ceva mai bună în Irlanda. Aici, numărul şomerilor a scăzut în ultimul trimestru cu 1.000, iar acum rata şomajului este de 8.9%. În acelaşi interval de timp, în Irlanda de Nord, s-au înregistrat cu 7.000 mai puţini şomeri: 6.8% este aici rata şomajului, adică 59.000 de oameni fără locuri de muncă.

Concluziile anchetei ONS susţine perspectiva negativă cu privire la economia Marii Britanii, mai ales în contextul în care comercianţii şi băncile au anunţat noi disponibilizări, iar programului guvernului de reducere a sectorului public continuă. Acestea sunt o parte din motivele pentru care Ross Walker, economist la RBS, nu crede că există motive de optimism pentru perioada următoare: „Piaţa muncii este zbuciumată, iar indicatori ca posturile disponibile şi intenţiile de face angajări arată că prima jumătate de an va fi grea”.

Ca peste tot în lume însă, opinia publică condamnă măsurile de austeritate: Paul Kenny, secretarul general al unui mare sindicat din Marea Britanie, consideră guvernul responsabil pentru creşterea şomajului: „Liderii politici sunt responsabili. Adevărul este că există o hemoragie a locurilor de muncă, atât în sectorul public cât şi în cel privat, iar guvernul pare să nu ştie ce trebuie să facă pentru a o opri”.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite