Economia ascunsă a depăşit ponderea de o cincime din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia ascunsă, care include în principal munca la negru şi fraudele fiscale, în special cele legate de Taxa pe Valoarea Adăugată, reprezenta la finele primului trimestru 20,4% din PIB.

Ponderea economiei ascunse în Produsul Intern Brut este în urcare de la 19,8% din PIB la sfârşitul anului trecut şi 19,6% în 2008, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). „Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat Adriana Ciuchea, director general la Direcţia de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din cadrul INS.

Citiţi şi:

Românii stau bine când vine vorba de evaziune fiscală

FORBES: Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, atacă piaţa liberă

Guvernul îşi asumă riscul aplicării procedurii de infringement pe evaziune

Reprezentantul INS a arătat că ponderea cea mai ridicată în cadrul economiei ascunse este deţinută de munca la negru. Adriana Ciuchea a explicat că datele privind economia ascunsă nu cuprind partea de activităţi ilegale, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu ţigări şi alcool, dar nici impozitele şi contribuţiile nefiscalizate. În economia ascunsă intră activităţile care nu sunt contabilizate statistic.

„Am solicitat la Eurostat un model pe care să îl utilizăm începând cu anul 2012, prin care să includem şi aceste categorii în economia ascunsă", a mai spus oficialul INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite