FORBES: Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, atacă piaţa liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, pregătește noi reglementări fiscale protecţioniste în dispreţul legislaţiei europene, sub pretextul eternei lupte împotriva evaziunii fiscale

Toate tunurile pe importatori - cam aşa se rezumă o Ordonanţă de Urgenţă discutată de Guvern săptămâna trecută. Din dorinţa de a elimina evaziunea fiscală, statul îi va obliga pe importatori să plătească TVA-ul înainte ca marfa să fie adusă în ţară (taxarea inversă), aceştia urmând să-şi recupereze banii de-abia după ce bunurile respective vor ajunge la sfârşitul lanţului, adică la consumatorul final.

O măsură deloc spectaculoasă la o primă vedere, care naşte însă o avalanşă de întrebări - similară unui adevărat scandal: Ce ascunde în spate? Pe cine avantajează? Pe cine dezavantajează? Pe cine supără? Iată câteva răspunsuri.

Toleranță. Ordonanţa de Urgenţă nu vrea decât să îndrepte o situaţie critică tolerată de mai toate guvernele de până acum. Practic, autorităţile au închis ochii în faţa unor forme de evaziune fiscală pentru ca populaţia să beneficieze de preţuri mai reduse la alimente. Dar acum, atingerea unei cote a pieţei negre ce depăşeşte după unele estimări 40% din totalul economiei riscă să destabilizeze sistemul fiscal. Iar cea mai frecventă formă de evaziune era la importuri (preponderent comerţ intracomunitar) prin introducerea unei firme intermediare care colecta TVA, dar era lichidată înainte de plata datoriilor către stat. Soluţia radicală adoptată de Guvern constă în inversarea modului de încasare a TVA. Dacă în cadrul Uniunii Europene categoriile de bunuri cu risc ridicat de fraudă sunt considerate produsele puternic accizate, precum alcoolul şi ţigările, pentru care se acceptă derogări de la directiva UE, în România taxarea inversă se aplică la produsele agroalimentare, flori şi materiale de construcţii.

Potrivit ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, însă, aceste măsuri vor fi implementate doar atâta timp cât România nu riscă penalităţi concrete. „Riscul acestei proceduri a fost asumat. Vom aplica o perioadă limitată pentru aceste măsuri, pentru a reduce riscul oricărei penalităţi legate de procedura de infringement", a spus Vlădescu.

protecționism. Autorităţile recunosc implicit prin aceste măsuri că au pierdut practic controlul asupra comerţului intracomunitar, fiind nevoite să apeleze la soluţii radicale. S-a ajuns în situaţia ca aproape 70% din piaţa internă de mărfuri agroalimentare să fie acoperită din import. Sustragerea de la plata TVA ieftinea practic importurile cu 19% faţă de producătorii români care nu puteau să eludeze atât de uşor Fiscul.

Citiţi mai multe despre scumpirile atrase de aplicarea noii proceduri în numărul 33 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite