Guvernul îşi asumă riscul aplicării procedurii de infringement pe evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va adopta măsurile de combatere a evaziunii fiscale chiar şi cu riscul ca Executivul european să deschidă procedura de infringement, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

România şi-a asumat, prin Ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale, deschiderea procedurii de infringement de către Comisia Europeană (CE), în condiţiile în care unele dintre măsurile preconizate încalcă prevederile comunitare.

„Riscul acestei proceduri a fost asumat, şi el este generat de nevoia de a reduce evaziunea cu TVA pe achiziţiile intracomunitare, dar şi pe anumite produse sensibile, cum ar fi cele agro-alimentare", a spus şeful Finanţelor.

Cele două domenii, alături de cel al produselor accizabile, sunt considerate sectoarele cu cea mai ridicată evaziune fiscală.

Autorităţile speră ca în cel mult 18 luni să reuşească implementarea unui nou sistem de control şi evidenţă a zonelor de risc de evaziune. În plus, acestea cred că aplicarea pe o perioadă limitată de timp a măsurilor (12 luni) le va permite evitarea penalităţilor.

„Am stabilit această perioadă limitată a aplicării măsurilor pentru a reduce riscul oricărei penalităţi legate de procedura de infringement", a adăugat Vlădescu.

CE a transmis că ordonanţa din 30 mai privind noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE", Comisia reclamând că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite