Miliardarul Mircea Tudor, la videochat-ul adevarul.ro: Primul milion de dolari l-am făcut după 10 ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Mircea Tudor, prezent în Top Forbes 500 răspunde întrebărilor cititorilor adevarul.ro la videochat. Tema dezbaterii este: evoluţia economiei pe timp de criză, oportunităţi şi capcane. Iată principalele declaraţii ale miliardarului care se află pe locul 100 în clasament:

Despre afacerea lui:

- Anul trecut aveam 60 de angajaţi, acum avem 85. Avem resurse uriaşe. Sunt cercetători foarte buni. Cateva mii de euro este un salariu mediu pentru un cercetator. Este un sistem destul de complex de motivare pentru a realiza ceva la nivel european, sau chiar mondial.

- Chiar companiile private au inceput sa fie interesate de aceasta tehnologie, Roboscan. Avem parteneri de dialog din Asia, Africa, America Latina. Cu indienii am incercat un parteneriat foarte curajos, in momentul de fata este inghetat.

- 5 milioane de euro costa un astfel de robot, Roboscan.Avem productie de sute de mii sau chiar milioane. Nu exista nicaieri in lume un astfel de aparat. Va fi o premiera mondiala. Mi-au venit cereri in primul rand din afara.

- Avem destule proiecte, din pacate nu avem resurse. Situatia in cercetare este dramatica la nivel macro. Perceptia in Romania este departe de a acoperi nevoile reale. Pacat ca nu stim sa coagulam resursele in programe pe termen lung. Dincolo de fiscalitate, multe mai la indemana ne-ar fi un mediu economic stabil. Avem nevoie de stabilitate.

- Ar trebui implementate programe nationale coerente pentru cercetare, care sa genereze venit.

- Da, este adevarat. Sunt vecin de vita de vie cu Mugur Isarescu, dar nu am avut ocazia sa ne intalnim. Avem fiecare via lui pe un deal din nordul Drăgăşanului. Este o activitate de familie.

- Inginerii fac de obicei foarte multe calcule inainte. Optimismul vine dintr-o evaluare a pietei.

- Am patru proiecte in derulare, unele cu finalitate in termen scurt, altele cu scadenta la un an.

image

- Banii ţinuţi sub saltea nu produc nimic. România rămâne un El Dorado, din acest punct de vedere. orice investiţie îşi găseseşte şi rolul şi potenţialul şi posibilitatea de a-şi recupera investiţia.

- Din pacate boom-ul imobiliar nu va mai fi. Vor mai trece 5 ani până când piaţa imobiliară se va stabilizia, si 10 până când îşi va reveni. Nu sunt un specialist, poate de aceea nu am investit. Nu am făcut-o şi nici nu o voi face. Exclud turismul.

- N-am renuntat sa investesc in cercetare. Am avut in 2008 o scadere, dar anul acesta depasim 15 mil de euro, am dublat cifra de afaceri.

Timişorenii din Top “Forbes 500 miliardari” spun că economia se va redresa anul viitor

Masuri care ar putea scoate economia din criza:

-  Nu vreau să fac aceleaşi greşeli ca miniştrii care iau măsuri fără să analizeze atent situaţia. Am citit de curand o carte interesanta, "Faliment total in zece ani" - acolo se gasesc cel putin 20 de masuri foarte interesanta propuse de specialisti. Spre exemplu, armonizarea intre venituri si cheltuieli. Ideea de a cheltui mult mai mult decât putem produce, poate deveni critică, ar putea fi imposibil de suportat la nivel de stat.

- Cred in continuare in Romania. Mi s-a propus, in 2002, sa dezvolt aceasta afacere in SUA si am avut ocazia sa lansez acest produs ca brand romanesc. Sunt patriot si vrem sa fim recunoscuti ca atare, daca avem aceasta capacitate.

- Ultima oferta a fost acum 6 luni. Valoare companiei creste foarte accelerat. Am credite la nivel de sub jumatate de milion de euro, ceea ce este suportabil.

- Lansam in ianuarie aparatul pentru depistarea cancerului. Sa presupunem ca vindem 100.000 de aparate cu 10.000 euro bucata. Nu exista o solutie alternativa si va fi prima solutie din lume care va permite streaming de masa. Noi vom fi furnizorii.

- La sfarsitul anului viitor, cred ca voi avea o avere de 70-75 milioane de euro.

În 2009, Mircea Tudor a câştigat marele premiu pentru proiectul Roboscan, la Salonul de Inventică de la Geneva. Roboscan este un sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor. Dispozitivul scanează maşinile fără a fi necesară prezenţa umană, la faţa locului. În prezent, Roboscan se află la o nouă generaţie, care presupune o mai mare mobilitate faşă de varianta iniţială, precum şi un sistem de protecţie a bancomatelor împotriva clonării cardurilor.

Gheorghe Caruz este cel mai bogat brăilean, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro

Inventatorul miliardar intenţionează să finanţeze producţia unui aparat care utilizează senzorul de depistare precoce a cancerului, descoperit tot de o româncă, invenţia fiind premiată şi ea la Geneva. Senzorul poate identifica prezenţa cacerului în organism dintr-o picătură de sânge, în aproximativ şase minute, pe baza analizei biomarkerului (o substanţă produsă de organism, ca răspuns specific pentru fiecare boală).

Astăzi s-a lansat Topul „Forbes 500 Miliardari“, ediţia 2010. Conferinţa s-a desfăşurat la hotelul Hilton din Capitală. Primele trei locuri in topul Forbes 500 miliardari sunt ocupate de Dinu Patriciu, Frank (Vasile) Timis si Ioan Niculae, a caror avere insumeaza aproximativ 4.300 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite