Dezgheţ pe piaţa locuinţelor noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele oraşe mari din ţară, tranzacţiile cu apartamente nou-construite dau semne de revenire, la preţuri tot mai mici. Preţul a încetat să fie un element decisiv în realizarea unei tanzacţii imobiliare, în mai multe oraşe din ţară. Clienţii care pot cumpăra acum insistă mult pe calitate.

Cea mai ieftină ofertă pe apartamente noi în Suceava este de 730 de euro pe metru pătrat. În rest, preţurile variază în jurul a 850 de euro pe metru pătrat. Anul trecut, aceleaşi locuinţe aveau preţuri de 1.200 de euro pe metru pătrat. Şi preţurile încă mai scad.

Citiţi şi:

Un miliardar egiptean va construi locuinţe ieftine în România
Tot mai multe case goale
Oraşele unde preţurile au ieşit din criză

„Mulţi dintre cei care cumpără un apartament nou îşi asigură finanţarea prin sume obţinute din vânzarea unuia vechi. Diferenţele de preţ între cele două categorii sunt foarte mici şi asta încurajează acest tip de tranzacţii", spune Mihai Olimpiu, director al agenţiei Imostar Suceava. Proprietarii de apartamente vechi nu au fost presaţi să lase mult din preţ, în timp ce dezvoltatorii au fost constrânşi să facă acest lucru. De aici a apărut paritatea de preţuri între aceste categorii.

Dezvoltatorii sunt taxaţi de piaţă

Nu în toate oraşele din ţară situaţia este la fel de bună ca în Suceava. În Tîrgu Mureş, spre exemplu, e plin de blocuri noi, dar nu se vinde mai-nimic în această perioadă. Principalul motiv îl constituie percepţia negativă din piaţă în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor.

De asemenea, mulţi clienţi iau în calcul, când este vorba despre un imobil nou, posibilitatea de a plăti sume foarte mari la întreţinere.

Costul mediu pe metru pătrat pentru o locuinţă nouă finisată este de 800-900 de euro. În cazul imobilelor vechi, acestea costă între 700 şi 730 de euro pe metru pătrat.

Citiţi mâine în „Expert imobiliar"!

Nu rataţi „Expert imobiliar", supliment de 16 pagini care se difuzează gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul" în fiecare zi de marţi a săptămânii! Iată ce veţi putea citi mâine în suplimentul nostru:

Se reiau tranzacţiile cu terenuri în centru, cu suprafeţe între 250 şi 600 de metri pătraţi.

Clădirile monument istoric, o afacere profitabilă. Construcţiile vechi pot fi renovate pe banii statului sau vândute investitorilor specializaţi în achiziţia unor astfel de proprietăţi.

Ce proprietăţi caută cetăţenii străini? Investiţiile străinilor în ţara noastră au scăzut cu trei sferturi faţă de acum doi ani, însă interes încă există.

Lux la superofertă. Proprietarul unei vile mobilate şi complet echipate din Cluj a redus preţul cu 50%. Clădirea valora, cu doi ani în urmă, peste un milion de euro.

Optimism pe piaţa de structuri metalice. Principalele companii active pe această piaţă şi-au reorganizat activitatea şi şi-au regândit strategiile. Halele mici sunt vedetele pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite