Tot mai multe case goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvoltatorii sunt în situaţia de a face tot felul de oferte pentru a-şi vinde apartamentele
Dezvoltatorii sunt în situaţia de a face tot felul de oferte pentru a-şi vinde apartamentele

Numărul imobilelor finalizate anul trecut este doar cu 5% mai mic decât cel din perioada de boom. Proiectele finalizate în 2009 au fost demarate într-o perioadă în care nimeni nu putea să-şi imagineze că va pierde din imobiliare. Acum, dezvoltatorii au sute de apartamente goale.

Numărul locuinţelor finalizate anul trecut a scăzut cu 5,1% faţă de 2008,  potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Trimestrul IV al anului trecut a fost unul cu scăderi mai accentuate în ceea ce priveşte activitatea din sectorul construcţiilor.

În această perioadă au fost date în folosinţă 22.931 locuinţe, o treime din totalul locuinţelor noi construite la nivelul lui 2009 , în scădere cu 4.820 locuinţe faţă de 2008. Pe parcursul întregului an 2009 au fost terminate 61.101 locuinţe, în scădere cu 3.313 locuinţe, faţă de cifrele raportate în anul precedent.

În 2010, reduceri de 50%

Adriana Iftime, director executiv în cadrul Patronatului Scoietăţilor din Construcţii(PSC) spune că aceşti indicatori nu spun nimic despre situaţia concretă din piaţă. „Locuinţele acestea nu au fost construite anul trecut, ci doar finalizate. Au fost foarte multe blocuri mari la care lucrările au încetat anul trecut.

Construcţia lor a demarat însă în perioada marelui iureş imobiliar", precizează aceasta. Ea spune că foarte mulţi dezvoltatori sunt acum în situaţia de a avea nişte apartamente noi, dar nu şi clienţi. „Înainte se vindeau locuinţe din faza de proiect. Acum investitorii nu mai ştiu ce să facă pentru a mai vinde ceva", adaugă Iftime.

Date mai precise despre ce se întâmplă acum în piaţă pot fi obţinute de la constructori. „Acum nu mai sunt deloc comenzi. O firmă de construcţii nu mai poate de bucurie când i se cere să edifice o casă cu un etaj", punctează directoarea PSC. Ea estimează pentru perioada imediat următoare o schimbare radicală a acestor cifre. „În 2010 numărul locuinţelor noi finalizate se va reduce la cel puţin jumătate. Lipsa de comenzi şi de proiecte noi în 2009 se va vedea în cifre acum", spune aceasta. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite