Oraşele unde preţurile au ieşit din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii apartamentelor din localităţi precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov şi-au mărit pretenţiile băneşti în luna februarie. După o lună ianuarie marcată de micşorări semnificative ale valorilor locuinţelor, februarie aduce surprize cumpărătorilor din provincie.

Cluj-Napoca este oraşul-campion din punct de vedere al fluctuaţiilor. Ianuarie a fost caracterizat de scăderi de 5%. Luna următoarea a adus însă o surpriză cumpărătorilor: preţul pe metrul pătrat util a trecut din nou peste pragul de o mie de euro, ajungând până la valoarea de 1.011 euro, în creştere cu 1,7% faţă de luna precedentă, conform indicelui imobiliar naţional realizat de portalul imobiliare.ro.

Vechiul, mai scump ca noul la Cluj

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.057 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 2,3% faţă de luna precedentă.

Specialiştii imobiliari spun însă că pretenţiile acestora nu îşi găsesc ecou în piaţă, numărul tranzacţiilor fiind încă redus. „Important nu este cât cer ei, acest lucru nu creionează realitatea din piaţă, ci suma pentru care se realizează tranzacţia", explică Doru Lupeanu, senior partner al companiei Fix Up Marketing din Cluj. În final, s-a ajuns la situaţia în care apartamentele noi costă cu 19% mai puţin decât cele vechi.

Şi în oraşul de sub Tâmpa dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale şi proprie­tarii apartamentelor vechi reacţionează diferit la efectele crizei imobiliare. Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit în ultima lună cu 2,3%, preţul mediu ajungând la 994 de euro pe metru pătrat faţă de 1.017 euro pe metru pătrat, în ianuarie.

Braşov: casele noi nu se vând

În luna februarie, conform indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi scoase la vânzare are o valoare de 951 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, în creştere cu 1,6% faţă de luna ianuarie.

Deşi s-a diminuat în ultima lună analizată, în Braşov persistă o diferenţă de preţ de peste 40 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă între cele două categorii imobiliare. Luna februarie a adus uşoa­­­­re creşteri de preţuri şi pe piaţa imobiliară din Timişoara, unde preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a crescut cu 1,6%.

Citiţi mâine în „Expert imobiliar"!

Nu rataţi „Expert imobiliar", supliment de 16 pagini care se difuzează gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul" în fiecare zi de marţi a săptămânii! Iată ce veţi putea citi mâine în suplimentul nostru:

image

Mai e loc de malluri în România? Dezvoltatorii de centre comerciale prezintă periodic statistici care anunţă un număr mare de persoane care le trec pragul. Problema este că aceşti oameni sunt doar vizitatori, nu şi cumpărători.

Tot mai multe locuinţe goale. Numărul imobilelor finalizate anul trecut este doar cu 5% mai mic decât cel din perioada de boom imobiliar. Proiectele finalizate în 2009 au fost demarate într-o perioadă în care nimeni nu putea să-şi imagineze că va pierde din imobiliare. Acum, dezvoltatorii au sute de apartamente goale şi îşi asteaptă clienţii.

Piscina, un răsfăţ costisitor. Amenajarea unui mic bazin propriu costă minimum 5.000 de lei, iar sumele lunare de întreţinere depăşesc 400 de lei. Construirea unei piscine nu este o lucrare chiar atât de simplă cum ar părea la prima vedere. Sunt necesare diverse autorizaţii, dar şi lucrări de amenajare destul de complexe.

Proprietăţi ieftine în America de Sud. Pentru germani sau englezi,spre exemplu, locuinţele şi terenurile de pe continentul sud-american sunt adevărate chilipiruri.

Brazilia a atras, în ultimii ani, mii de cetăţeni străini dornici să cumpere o proprietate. Motivele? Preţurile mici, procedurile legale simple, dar şi peisajele, arta culinară şi festivalurile locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite