Datoria Rompetrol: Kazahii plătesc cât să păstreze controlul rafinăriei Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După nouă ani de la privatizarea rafinăriei Petromidia, statul român este la un pas de a intra din nou în acţionariatul Rompetrol, însă KazMunaiGaz nu vrea să piardă pachetul majoritar. Din datoria totală de 571 de milioane de euro pe care o au către statul român, kazahii vor achita doar 100 de milioane de euro.

Rompetrol:„Vom plăti o parte din datorie, vom avea statul partener şi vom continua munca”

Kazahii nu plănuiesc să vândă Rompetrol, spune un oficial guvernamental

Cum am ratat investiţii de opt miliarde de euro

Când a fost conturat proiectul bugetului de stat pentru acest an, guvernanţii s-au bazat pe un aport de 2,4 miliarde de lei (571 de milioane de euro) la data de 30 septembrie. Banii ar fi urmat să provină de la KazMunaiGaz, pentru răscumpărarea obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile Rompetrol Rafinare în 2003.

Însă lucrurile nu vor sta chiar aşa, întrucât kazahii, care au cumpărat Rompetrol cu tot cu datorii, nu vor plăti decât o parte din sumă. În acest caz, restul datoriei va fi convertită în acţiuni ale statului.

„Există trei opţiuni: să plătim tot, doar o parte sau să nu mai plătim nimic. Cel mai probabil, vom alege a doua opţiune. Vom plăti o parte din această sumă, vom avea statul partener şi vom continua munca", a declarat Saduokhas Meralyiev, CEO Rompetrol.

Întrebat de ce plata datoriei nu este o prioritate, în condiţiile în care compania dă semne că ar avea lichidităţi (investiţii de 400 de milioane de dolari la Petromidia şi altele), Meralyiev a amintit de pierderile Petromidiei şi de cele 1,8 miliarde de dolari aduse de kazahi la Rompetrol de când au preluat compania.

Ultimul an pe pierderi?

El a precizat că, în prezent, Rompetrol se axează pe obţinerea de profit „pentru ca toţi acţionarii să aibă beneficii". „În următorii zece ani sperăm să recuperăm jumătate din banii pierduţi", a arătat Meralyiev, în ideea că, anul viitor, compania va fi pe zero.

După ultimele negocieri, kazahii s-au arătat dispuşi să plătească 100 de milioane de euro (circa 420 de milioane de lei) din datoria totală, restul de 471 milioane de euro (1,9 miliarde de lei) urmând să fie convertite în acţiuni, care vor fi emise suplimentar la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.

Prin urmare, statul ar urma să deţină la Rompetrol Rafinare un pachet de 48,3% (19,7 miliarde de acţiuni), iar Grupul Rompetrol, deţinut de kazahi, să rămână cu 51,6% (21 de miliarde de titluri). Dacă, ulterior, statul va vinde aceste acţiuni, ele ar valora doar 1,1 miliarde de lei la ultimele cotaţii ale acţiunilor Rompetrol Rafinare de la Bursa de Valori Bucureşti de 0,06 lei pe titlu, adică statul ar pierde 800 de milioane de lei.

Cine pierde, cine câştigă

De fapt, statul ar ieşi în pagubă la orice cotaţie sub valoarea nominală, care nu a mai fost atinsă de la finele anului 2007. Astfel că ideea unei reeşalonări a datoriei nu pare atât de neglijabilă. Mai mult, kazahii, care-şi păstrează participaţia majoritară, au drept de preempţiune asupra titlurilor, dacă statul le va scoate la vânzare, astfel că întreaga situaţie pare să-i avantajeze.

Însă valoarea acţiunilor nu va mai avea nicio referinţă după ce compania va fi delistată, aşa cum intenţionează Grupul. De altfel, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat procesul de delistare a Rompetrol Rafinare până la soluţionarea situaţiei legate de plata datoriei. CNVM consideră că este mai bine ca societatea să fie pe bursă la momentul conversiei, pentru a exista o valoare de referinţă.

„Atitudinea CNVM nu este corectă. Procesul de delistare este conform cu legislaţia. Ne vom apăra drepturile prin orice metodă legală", a fost replica lui Meralyiev. El a punctat că acest inconvenient nu afectează negocierile cu statul român pe tema plăţii datoriei.

„Înţelegem dificultăţile în care se află statul român, dar negocierile sunt negocieri", susţine kazahul. Referitor la declaraţiile de miercuri seară ale preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că grupul KazMunaiGaz va fi executat dacă nu-şi va plăti datoria, oficialul Rompetrol a precizat că nu este vorba de o datorie, ci de un instrument financiar pentru care compania a plătit dobânzi de 300 de milioane de dolari până în prezent.

"Înţelegem dificultăţile în care se află statul român, dar negocierile sunt negocieri."
Saduokhas Meralyiev
CEO Rompetrol

Parc ecologic în judeţul Prahova

Ecomaster, compania de servicii ecologice a Rompetrol, a finalizat joi prima etapă a unui parc ecologic industrial în judeţul Prahova, investiţie de 2,5 milioane de dolari. Aici, deşeurile industriale sunt colectate, depozitate şi tratate, pentru ca impactul lor asupra mediului să fie minim. Aceasta este prima investiţie de acest gen din ţară.

Compania estimează că va colecta şi va trata în parcul ecologic o cantitate de 60.000-70.000 de tone de deşeuri pe an.

Acesta a fost unul dintre primele proiecte agreate de kazahi după preluarea Rompetrol. "În România se produc anual zeci de milioane de tone de deşeuri industriale", a precizat Saduokhas Meralyiev, argumentând investiţia.

"Fără astfel de investiţii, România nu se poate conforma la normele europene de mediu până în 2018", a spus Silvian Ionescu, comisar general al Gărzii de Mediu, prezent la inaugurarea parcului ecologic.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite