Fondul Proprietatea, în sfârşit pe bursă. Cum mi-am petrecut listarea deceniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri-dimineaţă a sunat pentru prima dată clopoţelul care a dat startul tranzacţiilor cu titluri ale Fondului Proprietatea, moment aşteptat de peste cinci ani atât de investitori, cât şi de românii de rând. Listarea Fondului Proprietatea este mai importantă chiar şi decât înfiinţarea propriu-zisă a Bursei din Bucureşti, a spus preşedintele acesteia, Stere Farmache.

Sala de conferinţe a Bursei de Valori Bucureşti a început să se umple ieri-dimineaţă încă dinainte de ora 9.00. În câteva zeci de minute avea să se întâmple minunea aşteptată de cinci ani, atât de românii de rând, cât şi de investitorii care au conturi pline: startul tranzacţionării la bursă a titlurilor Fondului Proprietatea, cel mai mare fond din Europa de Est.

Citiţi şi Fondul Proprietatea, pe înţelesul tuturor

Ziarişti din presa naţională şi internaţională, cameramani şi tehnicieni care se pregăteau să transmită evenimentul în direct, alături de brokeri, bancheri şi doamne îmbrăcate corporatist au apărut rând pe rând în sală, încercând să ocupe un loc cât mai în faţă.

Personajele principale ale momentului, adică oficialii Fondului Proprietatea şi cei ai administratorului Franklin Templeton, au ajuns cu trei sferturi de oră înainte de începerea evenimentului, frecându-şi mâinile cu emoţie şi satisfacţie în grupurile restrânse de discuţii unde şi-au băut cafeaua. După patru luni de muncă intensivă, războaie declarative cu autorităţile statului şi conferinţe prin Europa pentru a face cunoscut numele Fondului, a venit momentul să culeagă roadele.

Catalizator pentru revenirea economiei

Cu zece minute înainte de ora 10.00, în sală erau peste 120 de oameni. Fostul  premier Călin Popescu-Tăriceanu a avut bilete în primul rând de scaune, pentru că nu a vrut să piardă momentul în care Fondul, copilul său de suflet, ajunge la majorat.

Înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, şi Stere Farmache, preşedintele BVB, au spus câteva cuvinte care ilustrează extrem de bine importanţa dimineţii de ieri. „Astăzi este o zi istorică pentru piaţa de capital din România", a arătat Mobius.

„Valoarea acestui eveniment egalează, dacă nu chiar depăşeşte, momentul deschiderii bursei. Nu am văzut niciodată în 15 ani atâta lume şi presă interesată de BVB", a afirmat şi Stere Farmache, arătând că listarea Fondului poate fi un catalizator pentru revenirea economică a României. Clopoţelul de la ora 10 fix a fost primit cu aplauze chiar şi de către ziarişti, apatici de regulă la astfel de festivisme.

După alte câteva minute de discursuri ale oficialilor pieţei de capital şi ai organismelor de reglementare, momentul întrebărilor din sală a încins un pic spiritele. Corespondenta AFP l-a întrebat pe Mobius ce s-ar întâmpla dacă Guvernul ia o nouă decizie precum cea de a forţa Romgaz să doneze o parte din profit către bugetul statului.

Reamintim că acesta este un subiect de discuţii aprinse între Ministerul Economiei şi Fond, iar Templeton a dat în judecată statul şi a propovăduit în toată Europa faptul că Guvernul ia astfel de decizii nefaste pentru investitori. Răspunsul lui Mobius a fost extrem de agresiv: „Este greu, dar va trebui să învăţăm ce este în capul lor când iau astfel de decizii, pentru a prevedea cum va evolua eco­nomia".

Citiţi şi Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Statul îşi bate joc de sectorul energetic

Marele absent: ministrul Economiei

Dacă din partea Ministerului Finanţelor a participat secretarul de stat Bogdan Drăgoi, marele absent al evenimentului a fost ministrul Economiei, Ion Ariton, care gestionează sectorul energetic, unde activează cele mai importante companii din cele 83 la care Fondul este acţionar.

„Sunt foarte dezamăgit că nu este prezent niciun ministru. Trebuia să fie mai multe autorităţi aici", le-a spus Mobius ziariştilor care l-au înconjurat după conferinţă. Ariton îşi confirmase participarea, însă, cu o zi înaintea evenimentului, când organizatorii au contactat cabinetul ministrului pentru a furniza detalii, li s-a răspuns că oficialul nu va mai veni şi că nu a desemnat niciun înlocuitor.

Un personaj deosebit  de vocal a fost Varujan Vosganian, fostul ministru al Finanţelor, care chiar a intervenit neîntrebat în timpul conferinţei pentru a-i da o replică lui Bogdan Drăgoi. La final, a adunat televiziunile în jurul său şi a declarat cu voce tunată că, odată cu listarea, Fondul şi-a îndeplinit ţinta. Aceasta deşi în timpul mandatului său nu s-a făcut nimic pentru grăbirea listării.

Tăriceanu s-a supărat foarte tare pe ziariştii care i-au amintit că el a fost cel care a creat piaţa "gri", adică cea a samsarilor cu titluri FP, deşi Fondul a fost înfiinţat pentru despăgubirea celor care şi-au pierdut proprietăţile în timpul comunismului.

„Nu era o piaţă gri, ci o piaţă unde cei despăgubiţi au ales să-şi vândă acţiunile până la listare", a argumentat el. Întrebat cum comentează faptul că până şi politicienii şi-au cumpărat acţiuni FP în acest fel, Tăriceanu a spus că este dreptul lor, după care a recunoscut că şi el a achiziţionat astfel de titluri.

" Valoarea acestui eveniment egalează, dacă nu chiar depăşeşte, momentul deschiderii bursei. Nu am văzut niciodată în 15 ani atâta lume şi presă interesată de BVB. "
Stere Farmache, preşedinte BVB

Interes încă din prima zi

Fondul Proprietatea a atras ieri 88% din rulajul total al BVB. Investitorii au realizat tranzacţii cu titluri reprezentând 2,42% din toate acţiunile Fondului, iar operaţiunile au totalizat 50,1 milioane de euro. La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,6495 lei, în creştere cu 7,9%.

Tranzacţiile de ieri au fost realizate la preţuri care au variat între 0,602 lei la deschidere şi 0,675 lei cu puţin înainte de ora 12.00. Ultimele operaţiuni cu acţiuni FP pe piaţa „gri" au fost realizate în luna decembrie a anului trecut la preţuri care au variat între 0,48 şi 0,52 lei pe titlu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite