Fondul Proprietatea pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorii de acţiuni FP pot să le vândă numai pe bursă, cumpărătorii au o mare oportunitate de investiţii, iar brokerii oferă reduceri substanţiale la comisioanele pentru astfel de intermedieri. Mâine dimineaţă, la Bursa de Valori Bucureşti, va fi lansată tranzacţionarea pe piaţa de capital a celui mai mare fond de investiţii din această regiune a Europei.

Citiţi şi Fondul Proprietatea  nu dă niciun ban la stat

În sfârşit a sosit momentul adevărului pentru toţi cei implicaţi în megaafacerea ce poartă numele Fondul Proprietatea. Mai sunt câteva ore până când pe cadranele Bursei de Valori Bucureşti vom putea urmări în timp real evoluţia titlurilor Fondului (simbol FP) şi, odată cu ea, vom putea observa dacă valoarea din piaţă a acestor acţiuni se va apropia ori se va depărta de cea nominală, stabilită la un leu.

Evoluţia FP este interesantă nu doar pentru cei implicaţi (administratorii, supraveghetorii, acţionarii actuali sau foştii proprietari care urmează să primească acţiuni), ci şi pentru cei care vor dori să cumpere titlurile puse la dispoziţie pe piaţă. Aceştia din urmă nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la diverşi speculatori ori samsari de pe „piaţa gri"  -  cum au fost până acum, ci le va fi suficient să ia legătura cu o casă de brokeraj pentru a cumpăra acţiuni FP.

Volume mari, comisioane mici

Reprezentanţii brokerilor ne-au spus că vor avea comisioane de 0,5% până la cel mult 1%, în funcţie de volumul de acţiuni tranzacţionate (cu cât va fi volumul mai mare, cu atât va fi comisionul mai mic) şi de costurile efective implicate de operaţiunile tehnice. Un volum mare de acţiuni la vânzare, pentru care comanda se va face online, va avea comision mic, spre 0,5%, în timp ce unul redus, cu doar câteva sute sau mii de acţiuni şi tranzacţionat prin tehnologie clasică (telefon, fax, formularistică etc.), va fi taxat cu până la 1%, au precizat brokerii.

Ei spun că titlurile FP vor fi foarte aproape de valoarea reală, pentru că vor avea o lichiditate ridicată, adică tranzacţiile vor fi dese şi volumele - destul de mari pentru a ne asigura că preţul este cel corect. Pentru cei care doresc să cumpere acţiuni FP, experţii recomandă, chiar în prospectul de listare, să ia în calcul eventualele riscuri pe care le comportă deţinerea acestor titluri.

Riscuri şi oportunităţi

Factorii de risc ar putea veni din mediul economic al României, din politica de investiţii sau structura portofoliului sau pot fi asociaţi administratorului, depozitarului şi chiar Fondului. Cele mai multe riscuri sunt asociate mediului de afaceri românesc şi modului în care va evolua FP.

Iată câteva exemple de riscuri, amintite în prospectul de listare: l dificultăţi legate de procesul de post-aderare la UE l ambiguităţile sistemului judiciar l modificările fiscale l nivelul mai scăzut de transparenţă l măsurile de austeritate ale Guvernului l volatilitatea cursului de schimb valutar l intervenţia Guvernului în sectoarele de infrastructură l reorganizarea sistemului de producere a energiei electrice, iniţiată de Guvern l volatilitatea preţului acţiunilor FP l suspendările, posibil frecvente, de la tranzacţionarea pe bursă l posibilele contestări în justiţie a hotărârilor AGA l modificările potenţiale în legislaţia aplicabilă Fondului.

În ceea ce priveşte oportunităţile pe care le prezintă listarea FP la Bursă, cele mai multe dintre acestea provin din faptul că este cel mai mare fond de investiţii din această parte a Europei, fapt care atrage mulţi investitori. Iar cererea mare ar putea duce la creşterea cotaţiilor - visul de aur al oricărui investitor de pe piaţa de capital.

Gata cu cuponiada în stradă!

La începutul anului 2007, Guvernul a dat liber la tranzacţiile cu acţiuni FP, deschizând astfel calea către piaţa gri a acestor titluri. Acum, odată cu listarea la bursă, acţiunile nu mai pot fi tranzacţionate decât prin intermediul unui broker.

Cum să devii acţionar la FP

Românii despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) vor putea să-şi vândă aceste titluri la bursă începând de mâine. Ei vor putea vinde acţiunile doar prin intermediul unui broker. De cealaltă parte stau cumpărătorii, care nu trebuie să urmeze alte proceduri decât pe cele deja ştiute în piaţă. Mai exact, să pregătească sumele necesare achiziţiei şi un act de identitate şi să vină la o casă de brokeraj pentru a iniţia operaţiunile de cumpărare. Brokerul, ştiind câte acţiuni sunt la vânzare, se va ocupa de tranzacţionarea efectivă şi va percepe un comision - în acest caz, de 0,5% sau cel mult 1% din valoarea tranzacţiei. „S-a terminat cu samsarii şi cu tranzacţiile de la colţul străzii", a declarat Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment, care intermediază listarea Fondului.

Ce taxe plătesc investitorii

Cei care au primit titluri la Fondul Proprietatea după ce au fost despăgubiţi nu vor plăti impozit pentru câştigul obţinut din vânzarea titlurilor la bursă. În schimb, investitorii care au cumpărat aceste acţiuni la mâna a doua, pe piaţa „gri", vor fi impozitaţi pe diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie, a mai spus Ionescu, într-o conferinţă de presă.

„Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la un leu, el va plăti impozit de 16% pe câştigul de 0,6 lei. Însă, dacă nu poate dovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile, va fi impozitat pentru preţul de un leu pe unitate", a exemplificat oficialul Raiffeisen.

Citiţi şi: Daniela Lulache a câştigat 3,5 milioane de lei în 2009 la Fondul Proprietatea. Vedeţi aici alte salarii uriaşe ale conducerii Fondului

Listarea FP poate creşte Bursa, dacă politicienii nu se amestecă

image

Mark Mobius preşedinte Franklin Templeton


Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucureşti poate transforma în bine piaţa de capital din România, cu condiţia ca politicienii şi birocraţii să nu se amestece, scrie Stefan Wagstyl, editor pentru pieţele emergente în cadrul „Financial Times". Cu o valoare de 3,6 miliarde de euro, Fondul va creşte valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti cu circa 15%, valoarea acţiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%. FP intră pe piaţă cu multe avantaje: are un portofoliu de participaţii la 83 de companii de stat sau care au fost în proprietatea acestuia, majoritatea în domeniul energiei.

„Economia României are un potenţial incredibil"

Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Mark Mobius, preşedintele Franklin Templeton (administratorul FP), spunea că economia României are un potenţial incredibil de creştere chiar şi cu 5-6% pe an, în loc de 1-2%, cu condiţia să câştige încrederea investitorilor. „În prezent, investitorii sunt trataţi foarte urât în România, fără respect, şi nu au parte de un tratament corect în justiţie", a spus el.

Mobius a dat drept exemplu decizia Guvernului de a forţa Romgaz să doneze la bugetul de stat 400 de milioane de lei, hotărâre contestată de FP în instanţă. „Ce a pierdut Romgaz este nimic faţă de ce ar putea pierde România în cazul în care aceste abuzuri continuă", a adăugat Mobius. El a arătat că unul dintre motivele pentru care Asia, zonă emergentă, ca şi România, are o creştere atât de mare este faptul că ştie să-şi trateze cu respect investitorii.

Citiţi şi Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Statul îşi bate joc de sectorul energetic

Mobius a afirmat, într-un interviu pentru Pro TV, că România este la fel de atractivă pentru investitori ca Uganda sau Botswana. „România este o piaţă marginală. Chiar dacă este membră a Uniunii Europene, asta nu înseamnă mare lucru din perspectiva pieţei de capital", a spus Mobius.

Greg Konieczny, directorul Fondului, a precizat că FP analizează o listare secundară la Londra, Viena sau Varşovia şi va face recomandări acţionarilor în acest sens în vară. Statul român controlează 38,88% din Fond, o participaţie de 41,6% aparţine persoanelor fizice, iar cele juridice deţin 19,5% din acţiuni.

Până când participaţia statului nu va scădea sub 33%, se vor aplica anumite restricţii asupra drepturilor de vot în cazul deţinerilor mari. Konieczny a mai arătat că participaţia statului va coborî sub pragul de 33% pe parcursul anului 2011. „Anticipăm că guvernul va pierde controlul asupra fondului în acest an", a spus el.

Un petrolier de mii de tone pe Dâmboviţa

În contrast cu opiniile exprimate de majoritatea analiştilor internaţionali, unii cunoscători ai pieţei locale de capital sunt mai precauţi. Un astfel de exemplu este Victor Cionga, care a lucrat zece ani în grupul Raiffeisen şi conduce acum AZ Capital - o companie specializată în fuziuni şi achiziţii.El crede că piaţa românească de capital nu mai este atât de interesantă pentru investitorii străini, cei care sunt aşteptaţi să îngroaşe rândurile cumpărătorilor odată cu listarea Fondului Proprietatea. Iar cea mai bună dovadă în acest sens sunt statisticile din ultimii doi ani, potrivit cărora investitorii străini şi-au diminuat deţinerile la BVB sau, în unele cazuri, au decis să-şi lichideze toate poziţiile.

Franklin Templeton inspiră încredere

Fondul Proprietatea i-ar putea ademeni din nou printr-un portofoliu de acţiuni ale unor companii din domeniul energetic, cu potenţial de creştere, şi un free-float (acţiuni aflate la tranzacţionare pe bursă) de aproape 50% - net superior unora dintre cele mai tranzacţionate companii din prezent. Dar nu va fi suficient. Scandalul donaţiei de la Romgaz îl face pe Victor Cionga să fie rezervat, în condiţiile în care o asemenea decizie s-ar putea repeta oricând. „Senzaţia mea este că punem un petrolier de 40.000 de tone pe Dâmboviţa", a declarat el pentru Forbes România, făcând aluzie la părerile exprimate de unii dintre brokeri, care se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să scoată din anonimat întreaga bursă. Totuşi, Cionga are încredere în administratorul internaţional, Franklin Templeton. „Este ca şi cum l-am avea antrenor pe Alex Ferguson (managerul general al clubului de fotbal Manchester United şi unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din lume - n. red.) la Unirea Urziceni", susţine specialistul. ; Lidia Focşan

Mai puteţi citi în numărul 49 al revistei „Forbes România“:

Cele mai mari exploataţii agricole din România. Cu 15 exploataţii agricole de peste 10.000 de hectare fiecare, latifundiarii din România se află pe primele locuri în topurile europene. Productivitatea, însă, este cu totul altă poveste.
Hai la promoţie! Ofertele promoţionale care lovesc din toate poziţiile consumatorii români sunt un rezultat al crizei sau un semn al maturizării pieţei?

Bani de dat. O facilitate fiscală adresată companiilor reprezintă de aproape şase ani o necunoscută pentru multe dintre firmele mici şi mijlocii din România. În tot acest timp, multinaţionalele au fost pe fază.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite