Căldură fără subvenţii în blocurile izolate termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei analizează eliminarea subvenţiei la energia termică pentru blocurile reabilitate termic, iar edilii din ţară ar putea urma acest exemplu. Măsura ar creşte cu 22% preţul gigacaloriei pentru bucureştenii din blocurile izolate termic, dar şi consumul ar trebui să fie mai mic.

Scumpirea gigacaloriei la începutul acestui an cu 8% în medie la nivel naţional a dat bătăi de cap primăriilor, care s-au luptat să acopere din bugetul local aceste majorări, astfel că populaţia din unele oraşe nu a simţit în factură acest lucru iarna trecută. Însă banii din vistieriile locale dedicaţi subvenţiilor, care au fost de la început mai puţini decât în alţi ani, s-au epuizat în primele luni chiar şi în cazul oraşelor bogate.

Citiţi şi:

Factură la căldură de peste 12 milioane de lei
50 de moduri prin care statul încurajează nemunca

La Braşov continuă campania de izolare termică a blocurilor

Cel mai mic preţ la energia termică îl plătesc în prezent locuitorii din Bucureşti şi Constanţa, care dau 119 lei pe gigacalorie, deşi Electrocentrale Bucureşti (Elcen) furnizează agentul termic la un preţ de 146 de lei pe gigacalorie pentru Capitală şi 154 de lei pentru oraşul de pe litoral. Diferenţa de preţ este susţinută din bugetul de subvenţii al primăriilor.

Se strânge cureaua

Deşi primarul Sorin Oprescu anunţa la începutul anului că majorarea cu 9% a preţului cu care Elcen livrează energia termică în Bucureşti va putea fi susţinută integral din subvenţii, surse din Primărie declarau la acea dată, pentru „Adevărul", că acest lucru va fi imposibil, iar bucureştenii nu vor putea scăpa de majorarea preţului final.

După aproape patru luni de susţinere artificială a preţurilor, primarul şi consilierii au început să ia în calcul variante de reducere a subvenţiilor la energia termică, una dintre ele fiind eliminarea acestora pentru consumatorii care şi-au reabilitat termic blocurile prin programul guvernamental, au declarat, pentru „Adevărul", surse apropiate discuţiilor. Informaţia a fost confirmată de Adrian Cristea, directorul Agenţiei Municipale pentru Servicii Publice.

„Deşi sunt voci care ar vrea eliminarea totală a subvenţiilor, nu vom fi de acord. Acestea ar putea fi micşorate proporţional cu reducerea consumului pe care o conferă reabilitarea termică, adică circa 25-35%", ne‑a declarat Cristea.  Potrivit oficialului, subvenţiile oricum trebuiau eliminate până în 2013, conform angajamentelor faţă de Uniunea Europeană. Cristea a precizat că nu s-a făcut încă niciun calcul privind economia care s-ar face la buget în urma reducerii sau eliminării acestor ajutoare.

Dublă subvenţie

Până la sfărşitul anului trecut, au fost reabilitate termic 781 de blocuri de locuinţe cu 27.385 de apartamente, potrivit datelor furnizate pentru „Adevărul" de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care şi-au propus în acest an finalizarea lucrărilor la alte 17.000 de apartamente.

„Eliminarea subvenţiilor pentru locuitorii cărora le-a fost reabilitat blocul este singura soluţie în acest moment. Căldura pentru aceştia trebuie facturată la preţul real, pentru că vorbim de o dublă subvenţie", susţine Tudor Popescu, expert în domeniu şi fost director al Agenţiei Municipale pentru Eficientizare şi Reglementare în Energie.

De aceeaşi părere este şi Gina Petrescu, coordonatorul programului de reabilitare termică din Ministerul Dezvoltării, care spune că statul a investit deja în confortul termic al consumatorului în momentul în care i-a reabilitat locuinţa. „În mod normal, fiecare trebuie să îşi regleze consumul în funcţie de necesarul din casă, iar, când locuinţa este izolată termic, consumul de căldură este mai mic", ne-a explicat Petrescu. Astfel că şi alte primării din ţară vor avea undă verde să apeleze la această măsură.

Pe de altă parte, Adrian Cristea susţine că, dacă subvenţiile ar fi eliminate total, populaţia nu va mai fi interesată de reabilitarea blocurilor. „N-o să mai ajungem niciodată să facem faţadele aşa cum ar trebui. Nu este dublă subvenţie, pentru că reabilitarea locuinţelor ţine atât de confortul termic, cât şi de construcţii şi de securitate", consideră oficialul.

Apă caldă mai scumpă

O altă propunere a administraţiei locale din Capitală este eliminarea subvenţiilor la apa caldă pentru toţi consumatorii. Potrivit primarului Sorin Oprescu, factura pentru apa caldă va creşte cu aproximativ 905 lei pe an pentru un apartament convenţional de două camere.

Izolarea termică ne costă 800 de euro pentru un apartament

În România există aproximativ 83.800 de blocuri ce ar trebui reabilitate termic, pentru care ar fi necesare 11 miliarde de euro în total. Începând de anul trecut, Guvernul finanţează 50% din costurile reabilitării unui bloc, 30% din cheltuieli sunt asigurate de bugetele locale, iar 20% reprezintă contribuţia locatarilor, adică în jur de 800 de euro pentru un apartament. Anterior, statul asigura doar 67%, restul costurilor fiind suportate de populaţie.

În ceea ce priveşte factura la energia termică pentru consumatorii finali, potrivit legislaţiei în vigoare, bugetele administraţiilor locale trebuie să acopere cel puţin 10% din preţul agentului termic livrat de producători. De asemenea, 45% din costurile centralelor cu achiziţia combustibilului sunt suportate din bugetul de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite