Bulgarii ne scot de pe ruta gazelor ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria va încheia un parteneriat strategic cu Turcia, prin care reţelele naţionale de transport gaze se vor uni, a declarat ieri premierul bulgar, Boiko Borisov. Astfel de acorduri ar putea juca un rol crucial în viitorul proiectului Nabucco, care urma să treacă şi prin România. Ţara noastră importă circa 20% din necesarul de gaze dintr-o singură sursă, Gazprom, iar preţul este triplu faţă de cel de producţie internă.

„S-a discutat despre asta ani întregi, însă acum a devenit posibil datorită voinţei politice a premierului turc“, a declarat Borisov după ce s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Novinite.

Bulgaria a decis să facă această mişcare după disputa din ianuarie 2009 dintre Ucraina şi Rusia, care a dus la întreruperea furnizării de gaze ruseşti către întreaga Europă timp de trei săptămâni, Bulgaria fiind deosebit de afectată din cauza dependenţei în proporţie de aproape 100% de gaze ruseşti.

image

În februarie 2011, Comisia Europeană a decis ca fiecare stat membru să aibă cel puţin două surse de aprovizionare cu gaze şi electricitate până în 2014, astfel încât să se evite alte crize similare.

CITEŞTE ŞI

Proiectul Nabucco, care urma ă ieftinească gazele în Europa, s-ar putea scurta

Turcia îngroapă Nabucco?

Nabucco: Noi nu promitem gaze mai ieftine decât cele ruseşti, ci diversificarea surselor

Băsescu: România susţine Nabucco, nu va balansa între acesta şi South Stream


Astfel de acorduri ar putea juca un rol crucial în viitorul proiectului Nabucco, care şi-aşa este în pericol de a fi scurtat.

Gazoductul care va ieftini gazele în Europa prin diversificarea surselor de aprovizionare şi reducerea dependenţei de Rusia ar putea fi redus considerabil, potrivit unui proiect luat în calcul de consorţiul care se ocupă de construirea Nabucco.

Posibilitatea reducerii lungimii gazoductului este o consecinţă directă a cantităţii reduse de gaze disponibile în regiune în acest moment, au declarat mai multe surse apropiate situaţiei, citate de „The Wall Street Journal“.

Proiectul original prevedea o lungime de 3.900 de kilometri a gazoductului, care se întindea de la graniţa estică a Turciei cu Georgia şi până în Austria, având o capacitate totală de 31 de miliarde de metri cubi. Noua propunere, luată în calcul de giganţii energetici care se ocupă de construirea gazoductului, prevede ca acesta să se întindă între Bulgaria şi Austria, iar capacitatea totală va fi redusă la jumătate, potrivit surselor. Proiectul original este în continuare luat în calcul oficial.

Momentan, România importă circa 20% din necesarul de gaze dintr-o singură sursă, Gazprom, iar preţul este triplu faţă de cel de producţie internă.

Ruta conductei Nabucco include Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. După mai mulţi ani de întârzieri, începerea construcţiei este estimată pentru anul 2013, iar finalizarea ei, pentru 2017.

Consorţiul – format din furnizorul german de utilităţi RWE şi alte şase companii europene – a confirmat că ia în consideraţie noi alternative. „Suntem în proces de a calcula mai multe scenarii, inclusiv dimensiuni diferite în ceea ce priveşte capacitatea şi lungimea gazoductului. Cu toate acestea, scenariul preferat de noi este cel de bază şi nu au fost luată încă o decizie finală“, a declarat vineri Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al directorul de comunicare al consorţiului Nabucco.

Principalul competitor al proiectului este gazoductul South Stream, proiect dezvoltat de ruşii de la Gazprom şi italienii de la Eni, care va aduce în Europa gaze caspice şi care urmăreşte reducerea dependenţei de gazele ruseşti.

Un alt proiect rival este South East Europe Pipeline, în spatele căruia se află gigantul energetic BP din Marea Britanie, care va urma să transporte gaze din bazinul Mării Caspice până în Italia. O alternativă este şi Trans Atlantic Pipeline (TAP), proiect sponsorizat de de un grup de companii printre care şi norvegienii de la Statoil.

Similar, şi IGI – Interconnector Turcia-Grecia-Italia – este un competitor, proiectul fiind elaborat de furnizorul italian de utilităţi Edison şi compania elenă de gaze DEPA.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite