Băsescu: România susţine proiectul Nabucco, nu va balansa între acesta şi South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va rămâne un susţinător ferm al proiectului Nabucco, pentru că doar acest gazoduct creează alternative de aprovizionare cu energie, şi nu va balansa între Nabucco şi South Stream, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, prezent la un seminar al Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad.

"Am convingerea că, în perioada următoare, proiectele pe care Europa le susţine vor fi realitate. Aici o să fiu extrem de sincer. În momentul de faţă, dacă discutăm despre proiecte energetice europene, discutăm de South Stream şi Nabucco. România va rămâne ferm un susţinător al proiectului Nabucco şi nu va balansa între South Stream şi Nabucco, pentru că doar Nabucco este varianta care ne creează alternative de aprovizionare cu energie", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că securitatea energetică este un proiect la care statele din centrul Europei pot lucra împreună.

South Stream, proiect dezvoltat de ruşii de la Gazprom şi italienii de la Eni, este considerat concurent proiectului european Nabucco, care va aduce în Europa gaze caspice şi care urmăreşte reducerea dependenţei de gazele ruseşti.

România este singura ţară din proiectul Nabucco ce nu este implicată şi în South Stream sau care nu colaborează cu ruşii pentru alte gazoducte.. Totuşi, România ar putea fi invitată şi în proiectul rusesc, în funcţie de studiul de fezabilitate al South Stream, care va fi finalizat spre sfârşitul anului.

Totuşi, în urmă cu un an, Traian Băsescu era convins că România se va afla pe harta gazoductului rusesc. "Dacă vreodată South Stream se va face, România nu va fi în afara South Stream-ului", spusese Băsescu în iulie 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite