Turcia îngroapă Nabucco? Rusia obţine permisiunea Ankarei pentru conducta South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a acordat miercuri permisiunea Rusiei ca viitorul gazoduct South Stream să îi tranziteze apele teritoriale, relatează BBC. Acordul Turciei era ultimul pas pe care Moscova îl avea de făcut pentru a trece la realizarea proiectului de furnizare a gazelor către Europa.

Conducta South Stream (care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră) concurează conducta Nabucco susţinută de UE şi la care este parte şi România.

Turcia a avut tot timpul o poziţie ambivalentă, susţinând că e nevoie de realizarea ambelor proiecte, de vreme ce necesarul de gaze al Europei va creşte.

Citeşte şi:
Nabucco: Noi nu promitem gaze mai ieftine decât cele ruseşti, ci diversificarea surselor

Petrom primeşte o lovitură puternică: Parlamentul interzice exportul de gaze

u se ştie însă cu ce resurse ar putea fi alimentate două proiecte de asemenea dimensiuni. Nabucco ar fi trebuit să transporte gaze din Azerbaidjan şi Asia Centrală pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia, şi ar trebui să ocolească Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor ruseşti.

Gazoductul South Stream trebuie să treacă prin apele teritoriale ale Turciei, care este participantă la proiectul Nabucco, pentru a ajunge în sud-estul Europei.

"Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru decizia de a permite construcţia South Stream în zona economică a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.

Decizia Turciei a surprins, mai ales că în noiembrie a anunţat că nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Deşi intenţiona să reducă achiziţiile de gaze, partea rusă a anunţat ulterior că ele vor creşte. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat, marţi, la Ankara, că se vor prelungi două acorduri pe termen lung care vor majora livrările către Turcia cu două miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an. Circa trei miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conductă care tranzitează Ucraina, România şi Bulgaria.

Nu este clar dacă şi ce concesii a obţinut Turcia pentru permisiunea acordată South Stream. Guvernul de la Ankara ceruse Rusiei reducerea preţurilor la gazele naturale livrate.

Proiectul Nabucco determină S&P să retrogradeze Transgaz în categoria „junk"

Rusia a alocat deja pentru South Stream 10 miliarde de euro pentru perioada 2012-2014. În proiectul rusesc, Gazprom deţine o participaţie de 50%, Eni (Italia) 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15%.

South Stream urmează să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Veşnice întârzieri pentru Nabucco

În schimb, concurentul Nabucco, iniţiat în 2002, vizează construirea unui gazoduct care să aducă în Europa gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, reducând astfel dependenţa UE de gazele importate din Rusia. Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile OMV, Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, iar investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.

Gazoductul Nabucco ar avea o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an. Startul lucrărilor de construcţie a fost amânat de consorţiul care dezvoltă proiectul din 2012 în 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate din 2015 până în 2017.

Lovituri din toate părţile

Viitorul Nabucco pare în acest moment extrem de nesigur. Participanţii la proiect nu au reuşit să identifice resursele de gaze necesare pentru a alimenta conducta şi pentru a justifica astfel costurile de construcţie. Mizau în principal pe Azerbaidjan. Însă Azerbaidjanul este curtat de grupurile rivale participante la South Stream care vor să obţină dreptul de a transporta gazele naturale din exploatarea Shah Deniz (operată de British Petroleum) către Europa, prin Turcia. Azerbaidjanul a avertizat luna aceasta că Nabucco ar putea fi un proiect prea ambiţios pentru interesele pe termen scurt ale ţării, relatează "Financial Times".

O altă lovitură a fost dată tot de Turcia, care a semnat săptămâna aceasta o înţelegere cu Azerbaidjan, pentru construcţia unui gazoduct care să transporte 16 miliarde de metri cubi de gaz annual de la Shah Deniz către graniţa turco-bulgară.

Comisia Europeană a apreciat că înţelegerea privind South Stream nu afectează angajamentele în ceea ce priveşte construcţia proiectului Nabucco. Nabucco a fost, din 2002, un punct important pe agenda de politică externă a României. Preşedintele român Traian Băsescu a pledat de nenumărate ori pentru realizarea acestuin proiect şi reducerea dependenţei de gazelle ruseşti. Traian Băsescu a pledat pentru realizarea Nabucco şi înainte de plecarea în vizita din Turcia, pe 12-13 decembrie. Liderul de la Cotroceni, a estimat, într-un interviu pentru cotidianul turc "Zaman" că "semnarea de către Turcia, anul trecut a Acordului de Sprijin al Proiectului Nabucco (Project Support Agreement - PSA), în iunie, reprezintă un semnal puternic pentru investitori". Băsescu a amintit că România rămâne o susţinătoare a proiectului Nabucco (conducta ce va transporta gaze din zona caspică spre Europa). Nimic concret în acest domeniu nu a fost totuşi anunţat în cursul vizitei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite