Bulgarii ne dau lecţii de administrare fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a atras până în prezent aproximativ 2.500 de companii din România, potrivit unei analize Reuters. Dacă în ţara noastră este aplicat principiul „prinde firma şi ia-i banii“, vecinii de la sud de Dunăre şi-au dat seama că este mai practic să „iei mai puţin, dar de la mai mulţi“.

Lecţia maghiară de turism de weekend

După meciul turismului, pierdut la scor de maidan în favoarea bulgarilor, acum maeştrii murăturilor ne dau lecţii usturătoare şi în materie de fiscalitate.

Mai citeşte şi:

Bulgarii ne dau lecţii de fiscalitate / De ce sa îţi deschizi o firmă în Bulgaria şi nu în România

De ce să-ţi faci firmă în Bulgaria? O întrebare corectă pentru mulţi antreprenori. În primul rând, fiscalitatea este mult mai relaxată, birocraţia este redusă, costurile cu forţa de muncă sunt mai mici. Totodată, proprietăţile şi chiriile sunt la aproape  jumătate din valoarea din România, iar capitalul minim pentru înfiinţarea unei societăţi este simbolică: 1 euro.

Impozitul pe profit este mai mic

Casa de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii este prima din România care îşi deschide un sediu în Bulgaria, în oraşul Ruse. Reprezentanţii casei spun că au testat pe propria piele „paradisul" bulgăresc. Cristian Petre, senior partner la casa de avocatură spune că biroul în care îşi are sediul firma este de top, preţul pe metru pătrat fiind de 10 euro. El susţine că micii întreprinzători sunt vizaţi pentru operaţiuni de relocare a afacerilor. Bulgaria reprezintă o atracţie financiară pentru că în prezent are unul dintre cele mai mici impozite pe profit din UE, de numai 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%, faţă de 16% cât este în România.

De asemenea, firmele din ţara vecină nu sunt obligate să depună declaraţii fiscale trimestriale, ci doar o declaraţie anuală de impozit pe profit la data de 31 martie a anului următor. Tot până la 31 martie societăţile trebuie să plătească şi impozitul pe profitul anual. În Bulgaria înregistratea ca plătitor de TVA este obligatorie numai atunci când cifra de afaceri depăşeşte valoarea de 50.000 de leva, adică aproximativ 25.000 de euro în ultimele 12 luni. După înregistrarea ca plătitor de TVA, se poate reveni la încadrarea de neplătitor, numai dacă afacerile companiei au scăzut sub cei 25.000 de euro în ultimele 18 luni.

În momentul constituirii, nicio firmă nu este plătitoare de TVA, aceasta fiind făcută ulterior. Dacă cifra de afaceri a firmei va depăşi 25.000 de euro la 12 luni, aceasta va fi înregistrată automat, de către Fisc, ca plătitoare de TVA, iar proprietarii firmei vor face documentaţia necesară. Aceasta, alături de procedurile de înregistrate ca plătitor de TVA, sunt un serviciu distinct, şi se taxează cu 200 de euro. Pentru administratorul firmei care este unul din asociaţi, dar nu este cetăţean bulgar, se plăteşte o asigurare de 50 de euro pe lună. Dacă administratorul este bulgar, atunci el trebuie să fie salariat la firmei, iar asigurarea este inclusă în impozitul pe salariu. O societate comercială, având ca obiect de activitate producţia de mobilă, cu un fond de salarii de 45.000 de lei pentru un număr mediu de 25 de angajaţi, taxele şi impozitele pentru salarii sunt mult mai mici la vecinii de la sud de Dunăre. Astfel, în România taxele şi impozitele pe salarii ajung la 27.900 de lei, în timp ce în Bulgaria se opresc la 15.300 de lei.

Creşte taxa auto şi în Bulgaria

Guvernul bulgar are veşti proaste pentru românii care-şi cumpără maşini mai ieftine decât taxa de înmatriculare: tarifele pentru autoturismele vechi şi poluante se vor scumpi. Peste o sută de mii de maşini înmatriculate în Bulgaria circulă pe şoselele din România, potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere. Ministrul Finanţelor de la Sofia, Simeon Diankov, a anunţat că, din 2012, proprietarii de maşini vechi şi poluante vor plăti taxe foarte mari pentru înmatriculare. De exemplu, pentru un model Jeep Grand Cherokee, cu motor de 5.210 cmc, înmatricularea costă, în Bulgaria, 700 de euro.

În funcţie de anul de fabricaţie, înmatricularea unui astfel de model în România ajunge şi la 8.200 de euro. Pentru un VW Golf 1,9 TDI, din 1994, de 90 CP, înmatricularea în România costă 2.660 de euro, la un preţ de achiziţie, din Germania, de doar 1.990 euro.  Firmele care înmatriculează în Bulgaria au acum şi oferte speciale, prin care promit înmatricularea, cu numai 650 de euro, a oricărui autoturism.

InterAgro, cu ochii  pe Bulgaria

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a declarat că îşi va muta din septembrie sediul social în Bulgaria. „Toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătesc impozitele statului bulgar şi aici doar pe teren şi clădiri“, a declarat Niculae.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite