Lecţia maghiară de turism de weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oroshaza, BAZIN
Oroshaza, BAZIN

Un nou centru de relaxare şi tratament se inaugurează peste două săptămâni la Szeged, lângă graniţa cu ţara noastră, din fonduri guvernamentale, dar şi cu sprijin de la UE. La nici măcar o oră distanţă de Szeged, în România sunt zeci de staţiuni balneare bogate în ape termale sau minerale, dar care zac în paragină, fiindcă nu s-a mai investit vreun leu.

Deschiderea Aquapolis, cel mai mare SPA din sud-estul Europei, este o nouă lecţie pe care ţara noastră o primeşte de la vecinii unguri. Românii din vestul ţării s-au obişnuit deja să-şi petreacă an de an weekendurile de vară la ştrandurile maghiarilor aflate nu departe de graniţă. Gyula, Mórahalom, Makó, Hajdúszoboszló, Orosháza, Cegléd sau Kiskunmajsa sunt locuri preferate de români.

Intră aici pentru galerie foto

Oficialii maghiari consideră „orăşelul" acvatic care se va inaugura peste numai două săptămâni la Szeged drept un nou impuls în relansarea turismului local. Aquapolis va atrage vizitatori atât din Ungaria, cât şi turişti din ţările vecine, în special din Serbia şi din România. „Anual aşteptăm peste 400.000 de persoane la Aquapolis.

Mulţi vor veni din toată Ungaria, dar aşteptăm şi oaspeţi de la vecini. Sunt convins că acest SPA va fi un imbold puternic pentru revigorarea turismului din Szeged. Va creşte numărul societăţilor comerciale, se vor dezvolta şi multe locuri de muncă", ne-a spus Istvan Huvely, preşedintele societăţii Hunguest Hotels Zrt, unul dintre investitorii de la Aquapolis.

Bani de la Guvern

Cum se poate ca în Ungaria aproape fiecare sătuc să aibă câte un centru de recreere bine amenajat, iar în oraşe mari precum Timişoara, Arad, Reşiţa sau Oradea acestea să fie aproape inexistente? Exemplul îl dă chiar Aquapolisul. Primăria Szeged a pus terenul la dispoziţie, iar Hunguest Hotels Zrt., cea mai mare întreprindere hotelieră maghiară, a apelat la fonduri ale Uniunii Europene şi la bani de la Guvern.



Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproximativ 31 de milioane de euro. Noul complex wellness, tratament şi băi Aquapolis din Szeged are aproape 34.000 de metri pătraţi, dintre care 27.000 de metri pătraţi suprafaţă acoperită.

Aquapolis de la Szeged este cel mai mare SPA din Europa de Sud-Est

Capacitatea de primire a clădirilor este de 3.000 de persoane. În „oraşul acvatic" s-au amenajat bazine interioare şi exterioare, cu apă care cade în cascadă, dar şi multe alte posibilităţi de distracţie. Se pot găsi infrasaune, saune finlandeze, cabine saline şi bazine pentru scufundări.

Pentru bebeluşi şi copii a fost amenajat un bazin de familie. Din Aquapolis nu lipsesc serviciile de tratament. A fost amenajat un spital care are cabinete de reumatologie şi fizioterapie, dar şi camere individuale pentru gimnastică medicală, fizioterapie sau încăperi pentru masaj subacvatic cu jet de apă.

Buziaş şi Herculane, în paragină

La polul opus, la câteva zeci de kilometri peste graniţă, staţiuni bogate în ape termale stau să moară. Băile Herculane, cea mai veche staţiune din România, a rămas doar o imagine pe vederi. Hotelurile de lux de altădată sunt acum abandonate şi, cele care încă rezistă, oferă condiţii de cazare din secolul trecut.

Turiştii staţiunii sunt pensionarii cu bilete de odihnă şi tratament sau tinerii care opresc acolo pentru a se bălăci în apele calde. Buziaşul se străduieşte să ţină pasul cu vremurile, aşa că centrele de tratament de acolo se numesc acum centre de wellness, dar care oferă tratamentele minime.

Cel mai lung tobogan din Europa

Aquapolis Szeged are cel mai lung tobogan din Europa, care funcţionează pe toată durata anului. Din turnul de tobogane cu înălţimea de 33 de metri, cu acces prin lift, vor porni două tobogane gigantice, însă din galerie vor porni alte şapte tobogane mai scurte. Vor fi în total 1.000 de metri de tobogane. Pentru bebeluşi şi copii a fost amenajat un bazin de familie, a cărui adâncime nu depăşeşte 40 de centimetri.


Aquapolis construcţie 6


Promovare 3D pe Internet

Tot ceea ce au făcut ungurii pentru acest proiect arată cât de serios au luat investitorii ideea promovării proiectului încă dinainte ca acesta să fie finalizat. Pe parcursul construcţiei au fost realizate fotografii şi filmări în format digital pe şantier. Toate etapele construcţiei au fost înregistrate atent şi apoi arhivate. Ulterior s-au realizat chiar şi prezentări panoramice care sunt prezentate pe Internet. Cei interesaţi pot să „păşească" prin clădirile în construcţie, ca într-un film 3D. Astfel curioşii pot să vadă fiecare detaliu al clădirilor şi amenajărilor din orice colţ al lumii. Imaginile folosite pentru prezentările panoramice au fost realizate de Tibor Illes din Szeged. Ele sunt prezentate pe site-ul 360cities.net.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA 3D CU LUCRARILE!

Reţea de staţiuni în Ungaria

Ţara vecină a reuşit în ultimul deceniu să transforme vechile terme, în care mergeau persoanele care aveau nevoie de tratament medical, în oaze de relaxare. Acestea se află la cel puţin 30 de kilometri de Timişoara, Arad sau Oradea.

În oraşul Gyula a fost construit unul dintre cele mai mari ştranduri: are 20 de bazine cu apă, un miniaqua-parc pentru copii şi zeci de tobogane. Baza de agrement este construită într-un parc, cu zeci de alei, iar biletul de intrare este de aproximativ 6,5 euro.

În localitatea Debrecen sunt zeci de ştranduri care au între patru şi zece bazine. Atracţia este centrul Aquarium, care are oferte de relaxare, înfrumuseţare, de tratament şi un centru de masaj thailandez cu fete pregătite în cele mai vechi şcoli din Thailanda.

În oraşul Hajdúszoboszló, fiecare ştrand se întinde pe o suprafaţă de câteva hectare. Cele mai mari au între 12 şi 18 bazine: pentru copii, pentru bătrâni, cu apă termală, cu tobogane sau alte jocuri, cu sisteme de masaj gen jacuzzi. Pe lângă apă, în oraş mai sunt şi vestigii istorice.

La Oroshaza, sunt ştranduri mai mici, dar moderne şi toate au apă termală, bazin de înot şi jacuzzi.

Ştrandul de la Mako este cel mai apropiat de Timişoara. Sâmbăta şi duminica, sute de bănăţeni trec graniţa pentru câteva ore ca să profite de micile jacuzzi cu care ungurii îi ademenesc pe bănăţeni.

În Morahalom, zeci de familii şi-au transformat casa în pensiune ca să ofere cazare românilor care vin la ştrandul uriaş. Atracţia sunt sistemele de masaj care lipsesc doar din bazinul de înot.

Citeste detalii despre termele romane, vechi de 2.000 de ani, descoperite in BANAT

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite