Bulgarii ne dau lecţii de fiscalitate / De ce sa îţi deschizi o firmă în Bulgaria şi nu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După "meciul" turismului, pierdut la scor de maidan în favoarea bulgarilor, vecinii de la sud de Dunăre ne dau lecţii usturătoare şi în materie de fiscalitate. Dacă în România este aplicat principiul „prinde firma şi ia-i banii”, bulgarii şi-au dat seama că este mai bine să "iei mai puţin, dar de la mai mulţi". Motiv pentru care Bulgaria a devenit un paradis fiscal pentru micii întreprinzători din România. Potrivit unei ana

De ce să-ţi faci firmă în Bulgaria? O întrebare coerentă pentru mulţi antreprenori. În primul rând, fiscalitatea este mult mai relaxată, birocraţia este redusă, costurile cu forţa de muncă sunt mai mici. Totodată, proprietăţile şi chiriile sunt la aproape  jumătate din valoarea din România, iar capitalul minim pentru înfiinţarea unei societăţi este sibolică: 1 euro. În România te costă 200 de lei.

Casa de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii este prima din România care îşi deschide un sediu în Bulgaria, în oraşul Ruse. Reprezentanţii casei spun că au testat pe propria piele „paradisul” bulgăresc. Cristian Petre, senior partner la casa de avocatură spune că a biroul în care îşi are sediul firma este de top, preţul pe metru pătrat fiind de 10 euro. El susţine că micii întreprinzători sunt vizaţi pentru operaţiuni de relocare a afacerilor.

Unul dintre cele mai mici impozite pe profit
Bulgaria reprezintă o atracţie financiară pentru că în prezent are unul dintre cele mai mici impozite pe profit din UE, de numai 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%, faţă de 16% cât este în România. De asemenea, firmele din ţara vecină nu sunt obligate să depună declaraţii fiscale trimestriale, ci doar o declaraţie anuală de impozit pe profit la data de 31 martie a anului următor. Tot până la 31 martie societăţile trebuie să plătească şi impozitul pe profitul anual.

Plafonul de scutire TVA
De exemplu, în Bulgaria înregistratea ca plătitor de TVA este obligatorie numai atunci când cifra de afaceri depăşeşte valoarea de 50.000 de leva, adică aproximativ 25.000 de euro în ultimele 12 luni. După înregistrarea ca plătitor de TVA, se poate reveni la încadrarea de neplătitor, numai dacă afacerile companiei au scăzut sub cei 25.000 de euro în ultimele 18 luni. În momentul constituirii, nicio firmă nu este plătitoare de TVA, aceasta fiind făcută ulterior.

Dacă cifra de afaceri a firmei va depăşi 25.000 de euro la 12 luni, aceasta va fi înregistrată automat, de către Fisc, ca plătitoare de TVA, iar proprietarii firmei vor face documentaţia necesară. Aceasta, alături de procedurile de înregistrate ca plătitor de TVA sunt un serviciu distinct, şi se taxează cu 200 de euro. Pentru administratorul firmei care este unul din asociaţi, dar nu este cetăţean bulgar, se plăteşte o asigurare de 50 de euro pe lună. Dacă administratorul este bulgar, atunci el trebuie să fie salariat la firmei, iar asigurarea este inclusă în impozitul pe salariu.

Impozite cu aporoape 50% mai mici
O societate comercială, având ca obiect de activitate producţia de mobilă, cu un fond de salarii de 45.000 de lei pentru un număr mediu de 25 de angajaţi, taxele şi impozitele pentru salarii sunt mult mai mici la vecinii de la sud de Dunăre. Astfel, în România taxele şi impozitele pe salarii ajung la 27.900 de lei, în timp ce în Bulgaria se opresc la 15.300 de lei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite