Banii de la FMI şi UE, ca şi primiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprobarea bugetului pe 2010 permite ca două tranşe din împrumutul extern să intre simultan în contul statului român. Discuţiile dintre finanţatorii externi şi autorităţile de la Bucureşti încep astăzi, dar acestea se vor purta într-un ton mult mai relaxat decât la evaluările anterioare.

Miza eliberării celei de-a treia tranşe din împrumutul de la FMI a fost aprobarea de către Parlament a bugetului pe 2010. Odată trecut acest hop, Guvernul poate respira uşurat fiindcă vin în sfârşit banii. Oficiali din Ministerul de Finanţe au declarat, pentru „Adevărul", că virarea celei de-a treia tranşe în luna februarie este, în acest context, doar o formalitate, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuia să vină încă din decembrie 2009.

Citiţi şi:

EXCLUSIV / Tănăsescu: Jumătate din fiecare tranşă FMI va merge la buget

Moody's îmbunătăţeşte ratingul României/ Prognoza de creştere economică urcă la 2,3%

FMI: recesiunea poate lovi din nou


Cea de-a doua evaluare - de care depindea eliberarea a 1,5 miliarde de euro - trebuia să analizeze criteriile de performanţă de la sfârşitul lunii septembrie, care au fost îndeplinite în totalitate, mai puţin arieratele bugetare, pentru care autorităţile au cerut o derogare. Criza politică a împiedicat, însă, board-ul de la Washington să aprobe virarea celei de-a treia tranşe.

Totodată, în ultima parte a anului trecut Guvernul a început să acumuleze o serie de întârzieri în reformele asumate în acord, printre care legea unică a salarizării, legea pensiilor în sistemul public sau reducerea cheltuielilor bugetare. Având în vedere calendarul destul de avansat al retragerilor de fonduri, şi tranşa a patra va intra simultan cu cea de-a treia în conturile statului român.

Pentru eliberarea tranşei de aproape 760 de milioane de euro, experţii Fondului vor analiza criteriile de performanţă de la sfârşitul anului trecut. Astfel, suma totală se ridică la aproximativ 2,26 miliarde de euro.

Un alt miliard de euro va veni în luna martie de la Comisia Europeană, în urma unui împrumut contractat de această instituţie - în numele statului român - pe pieţele internaţionale.

Unde se duc banii

Aşa cum ne-am obişnuit la primele două tranşe de împrumut, jumătate din următoarele două va finanţa, din nou, cheltuielile curente ale statului. „Aproximativ 750 de milioane de euro din tranşa a treia vor finanţa deficitul. Suntem în discuţii ca şi jumătate din tranşa a patra să primească aceeaşi destinaţie, adică aproape 330 de milioane de euro.

În total, ar fi vorba despre 1,08 miliarde de euro care să intre în Trezoreria Finanţelor", au declarat surse guvernamentale.
Dacă socotim şi miliardul de euro de la Comisie, înseamnă că, în primul trimestru al acestui an, plata salariilor şi a pensiilor se va face şi cu cele 2,08 miliarde de euro de la finanţatorii externi.

Însă aceşti bani reprezintă doar 20% din cheltuielile curente ale statului de pe parcursul unui trimestru. De unde ia statul restul de bani? Se împrumută de pe piaţa internă, dar va realiza şi emisiunea de eurobonduri - de cel puţin 500 de milioane de euro - planificată iniţial pentru 2009, dar amânată din cauza crizei politice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite